Snijeg i poledica otežavaju odvijanje saobraćaja na planinama

Zbog snježnih padavima i poledice, otežano i usporeno se saobraćaj odvija na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja. Posebno skrećemo pažnju na područje, Kneževa, Mrkonjić Grada ,Gacko-Tjentište, preko prevoja Čemerno, Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, a na dionicama puteva Vlasenica-Han Pijesak preko Han Polgeda, Trnovo-Foča preko Rogoja obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

stanje snijeg voznja jahorina 19

Jak vjetar duva na području Gacka, koji povremeno stvara snježne nanose, također zbog jakog vjetra saobraćaj se odvija otežano na putnom pravcu Ulog - Klanci, te se ne preoručuje saobraćajnje na ovoj dionici. Zbog niskih temperatura, poledice ima i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Snijega na kolovozu ima na putevima u istočnim, centralnim i zapadnim krajevima F BIH, kao i preko pojedinih planinskih prevoja. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica - Livno - Kamensko, Ripač - Vrtoče i Kazanci - Bosansko Grahovo - Resanovci, kao i na širem području Posušja, dok se zbog snijega na kolovozu usporeno saobraća na putevima: Glamoč-Mliništa-Mrkonjić Grad, Olovo-Kladanj.

Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Molimo vozače da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Vozače koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BIH zadržavanja nisu duža od 30 minuta .

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next