Smanjen broj zaposlenih u institucijama BiH za 519

Napišite komentar

savjet ministara sa alte sarsPrema podacima Centra za povezivanje sa Evropskom unijom - EU Connect u periodu od 1. januara 2016. godine do 1. januara 2018. godine smanjen je broj zaposlenih u institucijama BiH za 519 osoba.

Početkom 2016. godine u državnim institucijama bilo je zaposleno 22.412 osoba i to 9.725 pripadnika Oružanih snaga BiH sa Ministarstvom odbrane BiH i 12.687 zaposlenika ostalih institucija.

Broj osoba kojim Ministarstvo finansija i trezora BiH isplaćuje plaću smanjen je za 519 i on, zaključeno sa 31. decembrom 2017. godine, iznosi 21.893 zaposlenika. Od toga, broj pripadnika Oružanih snaga BiH sa Ministarstvom odbrane BiH smanjen je za 89 osoba i on iznosi 9.636.

Najveće smanjenje broja budžetskih korisnika vidljivo je u ostalim institucijama BiH jer je broj zaposlenih smanjen za 430 osoba i on je početkom 2018. godine iznosio 12.257.

EU Connect pozdravlja spremnost državne vlasti da se uhvati u koštac sa problemom preglomaznog javnog sektora te poziva Vladu FBiH i Vladu RS da konačno započenu reformu javne uprave.

Poraznim smatramo podatke koje je danas iznio direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH, a koji govore da je u entitetu zaposleno 7.150 državnih službenika od čega je 974 na rukovodećim pozicijama, a samo troje od ukupnog broja je mlađe od 25 godina.

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom podsjeća domaće političare da je Delegacija Evropske unije u BiH nekoliko puta upozorila vlasti na svim nivoima da započnu sa reformom javne uprave jer je „krajnje vrijeme da se toj temi ozbiljno posvete“.

Posebno važnom porukom smatramo izjavu ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona koji je kazao da javni sektor funkcioniše kao ogromna sponzorska mreža za stranke na vlasti i daje im nepravičnu prednost kada je riječ o izborima.

S obzirom na to da je 2018. godina izborna godina, EU Connect će mjesečno informisati javnost o imenima i prezimena osoba koje su zaposlene na javnim konkursima u državnim institucijama kao i njihovoj povezanosti sa političkim strankama u BiH.

 

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next