Slučaj ''državni udar'': Dok Tužilaštvo BiH ćuti, poslanici tuže i presuđuju Istaknuto

Napišite komentar

Prošlo je više od mjesec dana od slučaja ''državni udar'' na Ivan Sedlu, a iz pravosuđa BiH ni glasa o tome da li istraga postoji i kako su okvalifikovali dešavanja koja su tog dana prijetila da prerastu u međupolicijski obračun.

konvoj sa migrantima

Podsjećamo, 18. marta su autobusi puni migranata, u pratnji MUP Kantona Sarajevo, krenuli put Mostara, u izbjeglični centar u Salakovcu, ali su ih na Ivan Sedlu dočekali policajci Hercegovačko-neretvanskog kantona i nekoliko časova im nisu dozvoljavali da prođu.

Policijski komesar HNK Ilija Lasić dan kasnije je saslušan u SIPA, a ministar bezbjednosti Dragan Mektić je njegovo ponašanje opisao kao ''držani udar''.

Tužilašvo BiH pitali smo da li postoji istraga o tome i kako su okvalifikovali slučaj, ali odgovor nismo dobili. Zato se jučerašnja sjednica Predstavničkog doma BiH pretvorila u sudnicu.

– Salakovac je državna institucija. Onaj ko je napravio problem, neka Tužilaštvo to riješi. Ako postoji moja krivična odgovornost, dajte insistirajte na tome. Najmanji je problem moja odgovornost – rekao je Mektić.

U političkim krugovima ova dešavanja su okarakterisana kao djelo lidera HDZ BiH Dragana Čovića, koji je tako ''želio da oživi Herceg-Bosnu''. Upravo su Čovićevi poslanici u Predstavničkom domu ušli u verbalni rat sa Mektićem, ali i sa članom Kolegijuma tog doma Šefikom Džaferovićem.

– Salakovac jeste državni, ali postoje pravila ko tamo može da ide. Pravo na smještaj ima onaj kome je priznat izbjeglički status, a ne pokupiti sa ulice i voziti. Nakon toga SIPA hapsi, a ministar s govornice poziva na hapšenja. Sa govornice se ne može voditi ministarstvo – rekao je poslanik HDZ Predrag Kožul.

Njegov kolega Nikola Lovrinović bio je još radikalniji, pa je u jednom času počeo i da viče na poslanike i Mektića.

– Nemate pravo da tražite hapšenje! Pazite šta govorite! Prije pola godine ste govorili da nema problema, sada kažete da imamo migrantsku krizu. Zašto na konferencijama za novinare niste govorili da nemamo resurse da se borimo s tom krizom – rekao je Lovrinović.

granicna policija sarajevo

Dodatni graničari tek za osam mjeseci

Entitetski i kantonalni MUP-ovi posli su svoje pripadnike da zajedno sa Graničnom policijom kontrolišu ulazak migranata u BiH. Prema riječima Dragana Mektića, to Graničnu policiju BiH dnevno košta 88.000 KM.

Svejstan da je to samo privremeno rješenje, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zatražio je da se što hitnije odobri prijem najmanje 200 policijskih službenika u Graničnu policiju BiH, kojoj trenutno nedostaje više od 500 ljudi.

Zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora Enes Obralija kaže za Srpskainfo da zapošljavanje mora da bude isključivo putem konkursa i da bi procedura mogla da potraje sedam do osam mjeseci. Odakle će BiH preusmjeriti novac za njihove plate, Obralija nije mogao da odgovori.

– Nemamo dovoljno graničnih policajaca ni u normalnim okolnostima, a kamo li u vanrednim situacijama. Ne znači da će naš zaključak biti ispoštovan. Krenula je i ljetna turistička sezona. Sve je dobro dok je stanje pod kontrolom. Ali, ne daj bože da se nešto desi, onda se postavljalo pitanje šta je ko preduzeo i do koga je. Nismo rekli da Graničnu policiju treba popuniti 100 odsto, svjesni budžetskih raspoloživih sredstava, ali treba težiti ka tome. Njih je prošle godine primljeno 100, ali je 97 otišlo u penziju tako da praktično nije ništa učinjenio na povećanju broja – kaže Obralija.

Posljednja izmjena Četvrtak, 21 Juni 2018 10:51

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next