Trideset godina na estradi Istaknuto

Napišite komentar

Slaviša Guja Slaja - naš sugrađanin je početkom ove godine obilježio jedan veoma značajan jubilej u vezi svoje profesionalne karijere. Takođe, nedavno je prisustvovao i "Svetosavskom balu" u Beču što je i više nego dovoljno razloga za razgovor.

SA-RS: Slaviša nedavno ste obilježili značajan jubilej - 30 godina estradnog i umjetničkog rada. Sa ove distance da li je prošlo brzo ili sporo i u kraćim crtama, ukoliko je moguće, otkrijte nam šta je sve stalo u tih 30 godina?

U januaru 2015.godine se navršilo tačno 30. godina mog profesionalnog bavljenja muzikom i taj značajan jubilej je obilježen koncertom moje kćerke zorane i etno orkestra. 1985. godina je sa ove distance zaista daleko, ali bez obzira na taj u životu dugi period, meni je zaista brzo prošao. Da li je to zbog dinamičnog života, stalnih promjena, dešavanja, putovanja, različitih gradova, mjesta, zemalja i ljudi koje sam sretao i upoznao u ovom periodu života na točkovima i hotelima širom bivše Jugoslavije i Evrope, ja zaista ne znam! Pamtim svaki dijelić moje karijere, svaki uspon i poneki pad, pamtim dječaka sa gitarom i otečenom donjom usnom od silnog vježbanja klarineta, prve žurke uz gitaru, prvu svirku, prvu pjesmu koju sam napisao, prve demo snimke koje mi je pomogao uraditi moj profesor Zoran Nikolić u studiju čuvenog čika Daše Babića, prvu ploču i kasetu objavljenu 1987. godine.... Noći i dani provedeni po raznim studijima, na nastupima, pod stalnim pritiskom dokazivanja, učenja, vježbanja! Ipak, brzo je prošlo! Ono što je najbitnije u svih ovih 30. godina je to što sam ostao, opstao i što i danas radim punom parom i sa onim entuzijazmom i energijom koja je u meni od početka u ovom prelijepom, ali teškom i nesigurnom poslu.

SA-RS: Nedavno ste boravili poslovno u Beču i to povodom učešća na "Svetosavskom balu". Kakve impresije nosite iz Beča?

Kao što sam maloprije rekao, bilo je puno, možda i previše putovanja i nastupa. Negdje 2007. godine kada sam prestao aktivno da nastupam, a radio sam 11. mjeseci godišnje, malo umoran i narušenog zdravlja, ja sam se isključivo počeo baviti autorskim, studijskim i producentskim poslovima, a onda sam prošle godine ušao u veliku priču sa mojim kćerkama, Zoranom i Ivanom, u priču etno muzike, na puno drugačiji način nego što sam do tada radio. Nova energija i mladost koja se okupila oko projekta „Zorana & Etno Orkestra“ mi je dala novu snagu i iscrtala neke nove puteve kojima je trebalo krenuti. Uslijedio je i poziv za učešće na "Svetosavskom balu" u Beču, čija tradicija seže još od 1846. godine kada je po nalogu kneza Miloša Obrenovića poznati austrijski kompozitor Johan Štraus Mlađi komponovao „Srpski kadril“ koji je bio obavezan da se izvodi na čuvenim srpskim balovima u Beču. Ovogodišnji "Svetosavski bal" u organizaciji srpskog centra i zajednice srpskih klubova u Beču, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika i predsjednika pokrajine Beč, dr. Mihaela Hojpa, bio je kako kažu u posljednjih 18. godina, najglamurozniji i sa puno uglednih gostiju i učesnika. „Srpski glamur na plavom Dunavu“ eto, tako su nazvali i izvještavali mediji u Evropi i Srbiji. Zaista , bio sam ponosan i počastvovan da smo Zorana i ja bili dio ovog glamura, dio ove velike i tradicionalne priče u gradu balova i valcera i da smo uspješno predstavili našu tradicionalnu muziku. Kažem, zaista je bilo divno biti dio umjetničkog programa u kojem su učestvovali: glumci- Anica Dobra i Ivan Bosiljčić,operska diva Suzana Šuvaković-Savić, muzički umjetnici: Biljana Peković, Čeda Marković, Ranko Jović, orkestar Vojkana Borisavljevića.... Jedno veliko i neprocjenjivo iskustvo za Zoranu, a za mene mali bijeg iz ovog našeg sivila. Tih sedam dana smo zaista maksimalno iskoristili da još bolje upoznamo ovaj grad, da upoznamo neke nove ljude i umjetnike i da ostvarimo značajne poslovne kontakte. Sve u svemu, početak obilježavanja „mojih prvih 30. godina“ je krenulo uspješno!

SA-RS: Dakle definitno muzička karijera u Vašoj porodici se nastavlja jer Vaše znanje i iskustva prenosite na kćerke?

Moram priznati da sam srećan i ponosan što su moje kćerke, Zorana i Ivana , krenule i dobro zakoračile u svijet muzike, naravno rasterećene i zaštićene od mnogih teškoća i problema koje su mene pratile u karijeri. Zorana je završna godina na Muzičkoj akademiji , odsjek etnomuzikologija, a Ivana je druga godina srednje muzičke škole. Kćerke su rođene i odrasle u svijetu muzike, provodeći dosta vremena u mom studiju slušajući različite muzičke žanrove koje sam radio i snimao. Međutim, one imaju svoje muzičke pravce, imaju svoju muziku koju slušaju, ali smo porodično okupljeni oko Zorane i etno muzike, koju pokušavamo da sačuvamo, popularišemo i predstavimo na najbolji i najkvalitetniji način. Zorana će i kroz svoj istraživački i naučni rad, a koji je vezan za ovo područje, dati poseban pečat svemu tome, a pogotovo za sav moj snimljeni materijal tradicionalnih izvornih pjesama i običaja ovog kraja.

SA-RS: Da li je u pripremi nešto novo u "Slay produkciji"?

Pa, kod mene se uvijek nešto radi ili se „krčka“, priprema, ali moj rad i način rada je u zadnje dvije godine znatno izmjenjen i redukovan prema drugim izvođačima, jer zaista je sve usmjereno ka zdravoj i dobroj pripremi i realizaciji ovoga o čemu sve vrijeme govorim. Ovih dana završavam (Live CD i DVD) sa Zoraninog koncerta održanog 12. januara. Uporedo radimo na novim pjesmama i repertoaru za koncerte i gostovanja ovdje i u inostranstvu koja će usljediti do ljeta, kao i na uvođenju novih članova u etno orkestru. Ono što me još zanima, a vezano je za moj posao je i video produkcija kojom se poprilično uspješno bavim. U završnoj fazi je nekoliko spotova, jedan mali serijal TV emisija, tri dokumentarna filma i jedan reklamni. Završio sam i četiri pjesme koje će izvoditi dvojica izvođača koja žive u Švedskoj, ali ono ono što me interesuje i na čemu intezivno radim je i zaštita autorskih, izvođačkih i fonografskih prava u BiH. Ponavljam, zaista posla ima dosta, ali na žalost svi poslovi ne zavise samo od mene već i od ko-producenata i kompletne situacije u kojoj živimo. Ono što je izvjesno jesu ovi koncerti i gostovanja u inostranstvu, nove pjesme, Zoranin studijski album i pripreme za Festival narodne muzike „Stare staze“.

Posljednja izmjena Nedjelja, 08 Mart 2015 22:23
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next