Skuplji plin zbog problema u F BiH Istaknuto

Napišite komentar
Tokom februara mjeseca ekipe Sarajevo-gasa radile su na zamjeni brojila potrošačima na području Istočnog Sarajeva. Zbog toga su za protekli mjesec nekima od građana došla po dva računa, što je neke od njih iznenadilo.  Takođe, mnogi su zabrinuti da li situacija između „BG gasa“ i federalnog „Sarajevo gasa“ može uticati na snadbjevanje naših potrošača. Objašnjenje smo potražili od gospodina Slava Krajišnika, direktora preduzeća „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo.
 
SA-RS: Mogu li problemi u Federaciji BiH između „BH gasa“ i tamošnjeg distributera „Sarajevo gas-a“ uticati na snadbjevanje potrošača u Istočnom Sarajevu ?
 
Imamo problema zato što mi gas dobijamo preko gasne mreze KJKP „Sarajevo-gas“, a oni u slučaju smanjene isporuke (redukcije), a što je često na snazi, teško obezbjeđuju radni pritisak u mreži i potrebne količine gasa prema nama.
Ono što je takođe nepovoljno za nas je to što smanjenjem količina gasa koje  se transportuju prema Sarajevu iz pravca Zvornika mi imamo manji prihod od transporta prirodnog gasa. Da pojasnim, Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo je vlasnik transportnog gasovoda od Karakaja (Zvornik) do međuentitetske granice u blizini Kladnja i mi za tu uslugu naplaćujemo transportnu taksu.
Treća stvar koja je nepovoljna je što se BH-Gas zbog neredovnog plaćanja prema njemu od strane KJKP „Sarajevo-gas-a“ zadužuje u bankama po komercijalnim, skupim kreditima i na taj način svima nama prodaje skuplji gas.
 
SA-RS: Nekim potrošačima su stigla po dva računa za prethoodni mjesec, pretpostavljamo da je to zbog zamjene brojila? Je li to redovna aktivnost?
 
U slučaju redovnog baždarenja mjerača (svakih pet godina) ili u slučaju vanrednog baždarenja mjerača (na zahtjev potrošača) i u slučaju kvara ili zamjene mjerača izdaju se dva računa. Prvi je informativni da se vidi koliko je potrošeno do tada (po njemu se ne plaća), a drugi je zbirni i po njemu se vrši uplata za potrošeni gas.
 
SA-RS: Očekujete li promjene cijena gasa ?
 
Očekujemo promjene cijene gasa i to na niže u većem iznosu. Trenutno nisam u mogućnosti da kažem koliko. Kao osnovni razlog za pojeftinjenje je niža nabavna cijena gasa od strane Gasproma i mi smatramo da je već sada bilo razloga za pojeftinjenje, međutim cijena gasa koja je ulazna prema distributerima je potpuno netransparentna i mi neznamo na osnovu kojih parametara se utvdjuje.
 
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next