"Školski čas" sa Rašom Popov

Napišite komentar

Radivoj Rasa Popov 1933Raša Popov, jedan od najomiljenijih pisaca za decu i odrasle, novinar i autor kultne dečije emisije „Fazoni i fore" održaće "školski čas" u Dječijoj biblioteci u Istočnom Sarajevu 14. decembra, u 11.00 časova. Osim u Dječijoj biblioteci Raša Popov će održati čas i u osnovnim školama „Aleksa Šantić" i „Sveti Sava".

Rođen je 26. juna 1933. godine u Mokrinu, na sjeveru Banata. Po sopstvenom svjedočenju za njegov život su važni: mokrinski mlinovi i crkva, bečkerečki Begej između dva mosta i kuća u Zrenjaninu, novosadski bećar-štrand i đačko igralište. Razume se, ne jedino to. Ali, najpre to.

U jesen 1952. godine iz Novog Sada gde je završio gimnaziju odlazi u Beograd. Tamo je besneo spor o modernizmu u poeziji. On se zasukanih rukava i zažaren bacio u vatru javnog života gledajući da obavlja posao zbog kojeg je na ovom svijetu: da demistifikuje, da osvježi, da dokaže, da stvori jedno razuđeno i razbacano na sve strane pre svega književno djelo koje da se sakupi i objasni zahtjevaće bataljone istraživača, klasifikatora, tumača i kritičara, koji će se neprekidno zbunjivati što nikako da dokrajče posao koji će im se na početku činiti sladak i lak. Jer, počeće od svega nekoliko knjiga poezije: DVA OKA, objavljene u "Nolitu" 1963, GVOZDENI MAGARAC, u Književnoj opštini Vršac 1976, ŽABAC KOJI NE ZNA DA ĆUTI, U "Dnevniku" 1987, TRULEŽ ZGLAVE, Književne zajednice Novog Sada i Kikinde, 1991, dve drame iz 1958. i 1960. godine ORMAN OD ISTORIJSKOG ZNAČAJA i NOVI ČOVEK NA CVETNOM TRGU koje su igrane 1962. godine, da bi ova druga do dana današnjeg ostala zabranjena, a završiće (ako će ikako završiti) s prekopavanjem po novinama i časopisima gdje je objavljeno na stotine njegovih tekstova, po dokumentacijama radija i televizija gde je rasuo fantastične niske svojih bisera kojima se tragovi gube na tavanima i u podrumima naših nesrećnih diskontinuiteta u razvoju društva.

No, jedna će im stvar ipak biti lako dostupna, a ne nevažna za stvaralaštvo Raše Popova. To su njegovi uvodni tekstovi i drugi prilozi za knjige Pčese. Od samog početka izlaženja Pčesinih tematskih godišnjaka Raša Popov ne propušta nijedan, jer mu nijedna tema, ni inače, nije strana, i o svakoj ima on sopstveni ili kakav tuđi doživljaj, posebnu priču, originalan zapis, prigodno čuđenje ili do sada nesačinjen opis. Ovi su tekstovi kroz sve ove godine davali i onaj specifican ton kojim su Pčesina izdanja obeležena i razlikuju se od svega izdavanog u Vojvodini. Možda je Raša Popov kao jedan od sasvim retkih pisaca koji ima dar da osjeti inovaciju bio i jedini koji je vidio unaprijed da se stvar neće završiti ni na bagremu i dudu, niti na konju i žitu, već da će vrlo brzo doći do crkve i groblja, a vratiti se komšiluku, salašima, Ciganima i djetinjstvu.  To je on, dalekovidi gospodin, Raša Popov.

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena Srijeda, 14 Decembar 2016 16:38
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next