Setom poreskih zakona rasteretiti privredu Istaknuto

Napišite komentar
Set poreskih zakona, o čijim nacrtima se vodi javna rasprava, treba da rasterete privredu i realni sektor u Republici Srpskoj, kao i da potpomognu likvidnost, rekao je Srni pomoćnik ministra finansija Jovo Radukić.
Radukić, koji je pomoćnik za poreski sistem, rekao je da su u setu poreskih zakona 
nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na nepokretnosti, Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza i Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga. 
 
On je naglasio da je Nacrt zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima najznačajniji, jer smanjuje opterećenje rada u Republici Srpskoj sa 33 zbirne stope na 31,6, te tako realnom sektoru ostaju 53 miliona KM koja bi bila usmjerena u povećanje zaposlenosti, plata ili za investiranje. 
 
Radukić je na Palama, pred početak javne rasprave o setu poreskih zakona, rekao da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak ukida oporezivanje dividende fizičkih lica i na precizniji način definišu poreska oslobađanja. 
 
On je naglasio da koncept Zakona o porezu na dobit ostaje isti, ali se novim rješenjem drugačije definišu oblasti poreza i poreza po odbitku, dok su isplate stranim pravnim licima tretirane drugačije. 
 
Na drugačiji način, kaže Radukić, definisano je koji se prihodi priznaju u poreskom bilansu u odnosu na finansijski izvještaj i rashodi prilikom utvrđenja poreskih osnovica. 
 
Radukić je naveo da je cilj Nacrta zakona o porezu na nepokretnosti ujednačavanje poreske stope, jer se pokazalo da su nekonzistentne politike lokalnih zajednica. 
 
Prema njegovim riječima, likvidnost će pomoći zakon kojim će biti ograničeni rokovi za izmirenje novčanih obaveza između privrednih i subjekata javnog prava, a za one koji ne ispunjavaju obaveze uvedene su sankcije - tri odsto od dugovane obaveze. 
 
Radukić je naveo da su iz Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga uklonjene odredbe koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, a odnose se na izmirenje poreskog duga kroz konverziju u vlasnički udio i plaćanje ukupnog iznosa duga, uz otpis kamate. 
 
On je istakao da je Vlada Republike Srpske uputila inicijativu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jer su poslije formiranja Savjeta ministara i federalne Vlade stečeni uslovi o promjeni Zakona o PDV-u uz povećanje osnovne stope sa 17 na 21 odsto i eventualno uvođenje diferencirane stope od 10 odsto. 
 
"Drugi je Zakon o akcizama, gdje bi se uvela dodatna akciza na cigarete od 0,30 KM po paklici i 0,15 KM po litru piva da bismo u Fond zdravstva nadomjestili gubitke sredstava po osnovu smanjenja oporezivanja rada smanjenjem zbirne stope doprinosa", kaže Radukić. 
 
On je pojasnio da bi time Fond zdravstva, ali i druge fondove učinili održivim, te očuvali socijalnu sigurnost. 
 
Javna rasprava o setu poreskih zakona sutra će biti održana u Trebinju, 21. aprila u Doboju, 22. aprila u Bijeljini, 23. aprila u Prijedoru i 24. aprila u Banjaluci. 
 
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima biće održana 20. aprila u Banjaluci u Područnoj privrednoj komori, a istog dana biće održana i javna rasprava o Nacrtu zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju. 
 
Izvor: Srna; foto: Capital.ba
Posljednja izmjena Četvrtak, 16 April 2015 15:36
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh