Savremeno ropstvo: Milioni djece rade najgore poslove Istaknuto

Napišite komentar

Međunarodna organizacija rada procjenjuje da blizu 74 miliona dječaka i oko 41 milion djevojčica radi najgore poslove. Prijevremeni ulazak na tržište rada odvlači djecu iz obrazovnog sistema i obuke koja im je potrebna za pristojan posao kad odrastu.

djeca rade

Međunarodna organizacija rada (MOR) iznijela je procjene prema kojima je blizu 215 miliona djece trenutno uključeno u rad i da više od polovine radi najgore poslove, rečeno je to povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada.

Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika (NSPR) izvijestio je kako najnovije procjene ukazuju da je oko 127 miliona dječaka i oko 88 miliona djevojčica uključeno u dječiji rad, a blizu 74 miliona dječaka i blizu 41 milion djevojčica uključeno je u najgore oblike rada.

Djeca radnici mogu biti izložena fizičkim, psihološkim ili moralnim patnjama koje prouzrokuju dugotrajne posljedice.

Dugotrajne posljedice

"Prijevremeni ulazak na tržište rada odvlači djecu iz obrazovnog sistema i obuke koja im je potrebna za pristojan posao kad odrastu i koja bi im omogućila da se oni sami i njihove porodice izvuku iz kruga siromaštva", ocjenjuje Sindikat prosvjetnih radnika.

U saopštenju se upozorava da djeca radnici mogu biti izložena fizičkim, psihološkim ili moralnim patnjama koje prouzrokuju dugotrajne posljedice.

Svakog 12. juna ljudi širom svijeta udružuju se u borbu protiv dječjeg rada, s ciljem podizanja svijesti javnosti i da se izgradi politička kampanja da se to okonča.

Konvencije za zaštitu djece

Međunarodna organizacija rada je 2010. godine prihvatila Plan za postizanje eliminacije najgorih oblika dječijeg rada do 2016. godine, koji je naglasio da je rad djece prepreka za prava djeteta i barijera za razvoj.

Konvencije MOR-a nastoje zaštiti djecu od izloženosti radu, a zajedno s drugim međunarodnim instrumentima koji se odnose na dječija, radnička i ljudska prava, pružaju važan okvir za zakonodavstvo koje uspostavljaju nacionalne vlade.

Što se tiče dječijeg rada, Konvencija MOR-a o minimalnoj starosti iz 1973. godijne zahtijeva od država da u svojim zakonima preciziraju minimalnu starosnu granicu za zaposlenje, koja ne bi smjela biti ispod starosti završetka obaveznog školovanja, a koje ne bi trebalo biti ispod 15 godina.

Zemlje čije su ekonomija i obrazovne ustanove nedovoljno razvijene mogu se, pod određenim uslovima u početku određivanja minimalnog starosnog doba, opredijeliti za granicu od 14 godina.

 

Foto: humantrafficwatch.blogspot.com

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 11 Juni 2018 23:23

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Svijet

Prev Next