Sava se izlila kod Brčkog, u prekidu putni pravac Gradiška - K.Dubica

sava brcko 2018Nivo rijeke Save kod Brčkog je porastao u posljednja 24 sata za dvadesetak centimetara i poplavio dio put koji vodi prema brčanskoj luci, čime je zaplavljeno nekoliko kuća koje se nalaze uz taj dio puta.

Koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu bezbjednost brčanske Vlade Mirsad Hasanbašić potvrdio je ovu informaciju medijima i rekao da su sve ekipe na terenu, i da prate situaciju.

Podzemne vode takođe su napravile probleme u brčanskom naselju Burića brdo, gdje je zaplavljeno šest kuća i nekoliko dvorišta u naselju Srpska varoš.

On je rekao da je voda u naselju Gorice, u zaseoku Tinjaši, presjekla pristupni put za desetak kuća, kao i pristupni put prema naselju Drenava u Krepšiću.

Kapetanija pristaništa Brčko saopštila je danas da je, zbog visokog vodostaja Save i premašene kote vanredne odbrane od poplava na području opštine Brod, zabranjena plovidba od 378 do 346,75 riječnog kilometra za sva plovila.

Alarmantno u Gradiški:

Magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica u prekidu je za sva vozila, jer se Sava izlila na više mjesta.

Sava u Gradiški je još u koritu, ali prelijeva se na hrvatskoj strani gdje su postavljene vreće u Donjoj Varoši i Staroj Gradiški.

Na HS Gradiška premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 153 cm i vodostaj u osam časova iznosila je 883 cm.

Na HS Srbac premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 53 cm i vodostaj u osam časova iznosio je 993 cm.

Na području ove opštine poplavljeno je sedam kuća, šest u selu Gašnica i jedna kuća u selu u Vrbaška. Kada se uzmu u obzir i pomoćni objekti ukupno je poplavljeno oko 40 domaćinstava.

Na presječenu komunikaciju u Gašnici na magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica poslali smo čamac jer je vodostaj na samoj cesti oko 60 centimetara. Tim čamcem će se stanovništvo poslužiti da pređe preko poplavljenog dijela ceste.

U selu Bistrica Sava je takođe poplavila cestu, jedna traka magistralnog puta je pod vodom, dok se drugom u večernjim časovima prometovalo otežano.

Mještani Bistrice i Gašnice između lokacija na kojima Sava prelazi cestu strahuju da bi sa daljim rastom vodostaja, sa plimnim valom koji stiže iz Jasenovca, mogli ostati odsječeni i okruženi vodom.


 

  • Izvor: Agencije
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next