Saobraćaj usporen i otežan preko planinskih prevoja

stanje snijeg romanija n1Zbog zasnježenih kolovoza i poledice, saobraćaj se jutros na većini puteva u RS odvija usporeno i otežano. Posebnu pažnju skrećemo na dionice u višim predjelima i preko prevoja.

Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Sokolac, preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica,preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča, preko Rogoja, Banja Luka-Kneževo-Turbe, Banja Luka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji stvara snježne smetove, naročito na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa i Strojice-Novo Selo (granica sa FBiH), te na području Nevesinja.

Zbog jakog vjetra i sniježnih smetova neprohodan je regionalni put R-433 Ulog- Klanci preko prevoja Morine. Zbog izrazito niskih temperatura, poledica je moguća i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica,ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnog materijala. Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja snježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu,te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zbog loših vremenskih uslova neophodna, a i zakonski obavezna.

FEDERACIJA BiH

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na dionicama magistralnog putu M-15 Livno-Šujica i Glamoč-Mlinište.

Iz istog razloga, na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila i na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Zbog zimskih uslova za vožnju, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na putnom pravcu Konjic - Sarajevo.

Otežano i usporeno saobraća se u višim predjelima u zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim krajevima.

Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Olovo-Kladanj, Kupres-Šujica-Tomislavgrad, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Dodatne poteškoće na putevima na području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova uzrokuje jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Takođe, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH jutros nema dužih zadržavanja. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

 

Foto: N1 BiH

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next