Saobraćaj otežan i usporen na planinskim prevojima

stanje snijeg jahorina 2018 sarsZbog zimskih uslova saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj odvija usporeno i otežano. Na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, nakon završenog policijskog uviđaja, saobraća se jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog jakog vjetra koji stvara snježne smetove, obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta R-433 Ulog-Klanci preko prevoja Morine.

I na ostalima dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Izdvajamo putne pravce: Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa, Trnovo-Foča, preko prevoja Rogoj, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, (gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca), Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Banja Luka-Kneževo-Turbe, Banja Luka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja, upozoravaju iz AMS Republike Srpske.

Zbog izrazito niskih temperatura, poledica je prisutna i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.

Na svim putnim pravcima vozačima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

FEDERACIJA BiH

Zbog protesta građana, u prekidu je odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, na dionici M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i na petljama Šićki brod (Tuzla) i Blatuša (Zenica).

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-5 Ripač-Vrtoče, a za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Jak vjetar stvara snježne nanose na putnim pravcima: Livno-Kupres, Šujica-Tomislavgrad, Bosansko Grahovo-Livno, Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar.

Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niskih temperatura na svim putnim pravcima prisutna je poledica.

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Takođe, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH trenutno nema dužih zadržavanja. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

 

Foto: arhiva

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next