Saobraćaj preko planina i prevoja (standardno) otežan i usporen

Zbog snježnih padavina, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja u RS je otežano i usporeno, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo–Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa, Banja Luka- Kneževo –Turbe, Banja Luka-Čađavica i Kotor Varoš-Teslić.

stanje snijeg voznja sars1

Napominjemo da su dežurne ekipe zimskih službi na terenu i vrše čišćenje i posipanje, gdje je potrebno. U nižim predjelima RS saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Na dionicma u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Zbog snijega koji pada u većem dijelu FBiH, saobraća se otežano i usporeno. Na dionicama u višim planinskim predjelima ugaženog snijega i leda ima na kolovozu. U tim područjima za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

Posebno skrećemo pažnju na dionice: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Glamoč-Livno, Bugojno-Kupres-Livno, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo-Konjic, Travnik-Donji Vakuf, Srednje-Olovo-Kladanj.

Na putnom pravcu Stupari-Kladanj-Olovo policija isključuje teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

Na jugu trenutno se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, a skreće se pažnja i na učestale odrone. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uslovima i stanju na putevima

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH frekvencija vozila povremeno je pojačana, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na GP Izačić, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7.5 tona.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next