Sabor likovnih umjetnika u Jelovcima 30.06.-06.07.2015 godine

Napišite komentar
Selo JELOVCI u Opštini Pale, nalazi se na području MZ Mokro i oduvijek je važilo za jedno od najbolje organizovanih sela. Tajna dobre organizacije je sigurno u dogogodišnjoj i iskrenoj slozi i razumjevanju građana Jelovaca koji su i dobro i zlo godinama dijelili ne pitajući za cijenu i mogućnosti, jer sve što su do sada uložili višestruko im se isplatilo.
Malo je onih koji znaju da su Jelovci i Jelovčani stravično postradali u prvom svjetskom ratu, a još stravičnije u drugom,  kada je za manje od 60 dana u Jelovcima postradalo više od 120 duša. Danas u Jelovcima živi 43 domaćinstva sa oko 125 stanovnika. Jelovce čini i vikend naselje sa oko 70 vikend kuća  koje se intenzivno koriste  tokom cijele godine.
Uprkos teškoj prošlosti, Jelovci imaju budućnost.  Budućnost Jelovaca počiva prije svega na vjeri Jelovčana da je moguće živjeti na selu i da  tu vjeru neprestano moraju osnaživati novim akcijama.
Poslije  velikih akcija na izgradnji jednog od najbolje uređenih vodosistema na području Opštine Pale, proširenju i uređenju mjesnog groblja Miljevo brdo u Jelovcima,  asfaltiranju više od 3.800 metara puta, izgradnji javne rasvjete, uređenju lokalne deponije smeća, izgradnje oglasnih tabli, uređenja korita rijeke Miljacke i redovnih akcija na čišćenju smeća i održavanju puta, na red je došla i jedna kulturna manifestacija.
Ideja  za održavanje Sabora likovnih umjetnika u Jelovcima došla je spontano, kao izraz potrebe da se još jednom pokaže i dokaže da je i nemoguće moguće, da se svim skepticima i pesimistima crno bijelog svijeta pokaže  svo šarenilo i ljepota  života.
Vrijeme je proljetnih i ljetnih radova u Jelovcima i narod marljivo obrađuje svoje posjede vjerujući da će  ih priroda i Bog nagraditi za sav rad i trud,  ali i za sve ono što čine za budućnost  svojih potomaka. Domaćini ove manifestacije su Bosa i Helmut Stephan, koji su od nedavno postali stanovnici Jelovaca. Dočekani i prihvaćeni kao najrođeniji, Bosa i Helmut  su vrlo brzo postali „Jelovčani“.  Sa manirima i kulturom zapada, oni itekako znaju da poštuju i cijene kulturu i  karakter istoka, posebno onog izvornog,  kakav se kroz vijekove održao na Romaniji. A Romanija je bila i ostala vječna inspiracija  za sve umjetnike.
Sve je već dogovoreno: Petnaestak slikara okupiće na ovom živopisnom mjestu u podnožju planine Romanije, da žive život, da se  druže i oslikaju ove  ljepote i  ovu prirodu što nam je Bog podari. Svako će da nađe svoj trenutak inspiracije  koji će da stavi na platno i tako sačuva  prolaznost za vječnost.
Koga će inspirisati vrhovo Romanije, a koga  krajolici Mokranjski ostaje da se vidi. Možda će neko svoju ideju donijeti sa sobom i utkati je u raj prirode Romanijske. Zbog toga vrijedi posjetiti Jelovce i predivni ranč porodice Stephan u  periodu od 30.06.do 06.07 2015 godine.  Biće tu slikara iz Srbije, Bjelorusije, Njemačke i Republike Srpske, ali ovih pet dana svi oni će biti Jelovčani jer su se gosti u Jelovcima uvijek osjećali kao kod svoje kuće.
Velike su obaveze ali i odgovornost na domaćinima i organizatoru ove manifestacije, ali  svi vjeruju u zajednički uspjeh. Uz pomoć prijatelja manifestacije, Jelovci će učiniti sve da sačuvaju obraz i čast dobrih domaćina. Kako je red i običaj Romanijski, gosti i prijatelji se dočekuju domaćinski i ispraćaju sa darovima. Tako će s pomoći Boga biti i ovog puta jer  Jelovci su selo koje sa vjerom i optimizmom gleda u budućnost.
U povodu održavanja ove manifestacije, organizator je napravio promotivni flajer sa dodatnim informacijama  vezanim za Sabor u Jelovcima. Svi koji žele da budu dio ove manifestacije treba da se jave organizatoru.
 
Izvor i foto: http://mokrolive.info/http://mokrolive.info/
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Art

Prev Next