Menu
A+ A A-

Srbija u Zagrebu proglašena agresorom

zagreb gradska upravaZakon o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, koji je praktično usaglašen sa deklaracijom u kojoj je Srbija označena kao agresor, izazvao je veliko nezadovoljstvo među srpskim narodom i dodatno podigao tenzije nakon što je usvojen u hrvatskom Saboru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da zakon ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i da ne mogu da ćute na to što su Srbi i Srbija proglašeni agresorima.

"Pitao sam ljude iz EU šta hoće i šta očekuju od nas? Da ćutimo? To je nemoguće", naglasio je Vučić.

Beogradski advokat Toma Fila smatra da je zakon uvredljiv za Srbiju, ali da ga treba ignorisati.

"Ipak on treba da posluži samo za unutrašnje potrebe Hrvatske", smatra Fila.

Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke bili su suzdržani tokom glasanja u Saboru uz obrazloženje da se ionako narušava krhko povjerenje te da i suzdržan može značiti "protiv". Zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Srba u Hrvatskoj Srđan Milaković je kazao da je teza o srpskom narodu kao agresoru u toj zemlji odavno nametnuta i neprimjerena.

Zakon je prošao u Saboru dan nakon što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo da je državni vrh Hrvatske sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH.

 

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS