Menu
A+ A A-

Krava u Kuršumliji otelila dvoglavo tele

tele ilustracijaU selu Visoka, kod Kuršumlije, u domaćinstvu Milosava Perovića, noćas je krava otelila tele sa dvije glave. Tele je živjelo sat vremena, a Perovići su još uvek u šoku zbog nesvakidašnje prinove.

Milosav Perović je kazao agenciji "Beta" da je njegova krava simentalske rase sinoć počela da se teli i da je odmah primjetio da nešto nije u redu, pa je u pomoć pozvao vetrinare iz Kuršumlije.

"Kada je veterinar otelio kravu i iznio tele, na njegovom tijelu su stajale dve glave, iste veličine, sa ušima, očima. Spustio ga je na slamu pored krave. Obje glave su gledale i jezicima počele da oblizuju sluz na njuškama i nozdrvama. Obuzeo me je neopisiv strah, koji me i dalje ne pušta, posle sat vremena je uginulo", rekao je Perović (65).

Perović je inače, još kao srednjoškolac, počeo da se bavi storčarstvom. Uvijek je imao više krava i drugih domaćih životinja.

On je naveo da nikada nije pozvao veterinara prilikom teljenja krava i da je to uvek uspješno sam radio.

Njegove kvalitetne krave simentalske rase vrlo često su telile blizance.

"Ili su se krave same telile, zdrave i prave, nikada im nije bila potrebna intervencija. I ova krava se više puta telila sama. Parila se prirodnim putem, sa bikom iste rase. Šta se ovo desilo, ja nemam objašnjenje, zatečen sam i veoma uplašen", rekao je Perović.

Veterinar Goran Sudimac, koji je otelio Perovićevu kravu, iz veterinarske stanice u Kuršumliji, kaže da je ovo prvi slučaj da se oteli dvoglavo tele, ali da se veoma često dešava rađanje mladunaca drugih domaćih životinja s različitim deformitetima.

"Na teritoriji opštine Kuršumlija je to naročito izraženo u proteklih deset godna. Rađaju se životinje sa svakakvim deformitetima. Skoro smo u jedniom selu otelili tele sa osam nogu, četiri zadnje i četiri prednje, zatim tele bez rebara i drugim deformitetima", rekao je Sudimac.

On smatra da do deformiteta teleta u domaćinstvu Perovića nije došlo genetskim putem.

"Moguće je da u spermografiji bude neki procenat deformiteta spermatozoida ili da jajna ćelija ne bude razvijena do kraja. Takodje, u razvoju embriona može doći do deformiteta i da to bude razlog da ovo tele ima dvije glave", kazao je Sudimac.

Zbog iznemoglosti i teškog teljenja, krava simentalka u domaćinstvu Perovića je pod nadozorom veterinara iz Kuršumlije.

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS