Menu
A+ A A-

Dragutinović: Hag krije Mladićevo zdravstveno stanje

gradimir dragutinovic doktorPrvi neuroradiolog Srbije i pionir neuroradiobiologije u svijetu profesor dr Gradimir Dragutinović osvrnuo se na zdravstveno stanje generala Ratka Mladića, te je rekao kako je jasno da Hag krije pravo stanje.

"Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je dramatično, ali se na osnovu njegove medicinske dokumentacije koja je dostavljena u Beograd ne može zaključiti čak ni koliko je preživio moždanih udara. Jednostavno, ljekari iz Haga su radiološki pregled glave nekadašnjeg komandanta VRS uradili bez korišćenja kontrasta i snimak kao takav mnogo više sakriva nego što prikazuje. Da pojasnim, kada bi neki student na Medicinskom fakultetu pokušao da tumači i donosi zaključke o zdravstvenom stanju pacijenta na osnovu ovakvih snimaka, pao bi na ispitu", riječi su profesora Gradimira Dragutinovića.

Darko Mladić, sin nekadašnjeg komandanta VRS, nedavno je preko advokatskog tima podnio zvanični zahtjev Haškom tribunalu da odloži izricanje presude njegovom ocu 20. novembra, jer je njegovo zdravstveno stanje izuzetno loše.

Medicinski nalazi ih Haga, poslije devet mjeseci ignorisanja i odugovlačenja, ipak su na disku stigli u Beograd, a vještačenje je obavljeno u Dijagnostičkom centru “Hram” od najkompetentnijih srpskih ljekara.

Prošle nedjelje, u Haški tribunal je otišlo obrazloženo stručno mišljenje naših ljekara u kojem oni traže da se zdravstvene pretrage u slučaju Mladića urade po standardnim medicinskim procedurama.

Profesor Dragutinović kaže, za “Novosti”, da se pod hitno u Srbiji mora oformiti konzilijum najpriznatijih stručnjaka u sastavu neurolog, neuroradiolog, psihijatar i psiholog i za šefa konzilijuma predlaže neurologa, akademika Vladimira Kostića.

"Medicinski je nepošteno da se ovakvi nalazi uopšte smatraju validnim. U svijetu još od 1986. postoje medicinski protokoli i procedure na osnovu kojih se donose zaključci ljekara. Na osnovu onog što je nama dostavljeno, možemo da zaključimo da oni u stvari kriju pravo stanje pacijenta", rekao je Dragutinović.

General Mladić ima promjene na mozgu dok mu krvni sudovi u glavi recimo uopšte nisu snimani. Kako kaže profesor, njegovo zdravstveno stanje moralo je biti precizno dijagnostikovano po dolasku u Hag, ali to nije urađeno.

Da li Hag žuri da Mladića što prije osudi “pa da ga pusti da umre”, profesor ne zna, ali podvlači da bi bilo koja presuda njemu sada bila problematična, jer niko ne može da garantuje koliko i kako se on nečega mogao sjećati ili svjedočiti.

"Čak ni stanje njegovog srca nismo mogli da procijenimo, jer iako je u Hagu nosio holter, nije ispoštovana procedura da bi nalaz imao smisla. Definitivno, general Mladić zaslužuje medicinski pregled po evropskim standardima", dodaje Dragutinović.

Stručno i po proceduri

Vještačenje medicinskih nalaza Ratka Mladića iz Dijagnostičkog centra “Hram”, prema riječima Dragutinovića, poslati su u holandsku prestonicu i potpuno su stručno potkrepljeni.

"Čak sam natjerao Darka da pregled plati platnom karticom kako bi sud u Holandiji mogao da provjeri svaku našu proceduru. Šta će biti, ostaje da se vidi, ali nema mnogo vremena", kaže doktor Dragutinović.

 

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS