Realizovan prvi dan promotivne kampanje Elektrotehničkog fakulteta srednjoškolcima u Palama i Sokocu Istaknuto

Napišite komentar

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Gradom Istočno Sarajevo danas je u srednjoškolskim centrima u Sokocu i Palama održao promociju projekta autonomno-multifunkcionalnog automobil-robota, koji bi trebalo da učenicima srednjih škola približi specifično znanje iz oblasti automatike, elektronike, informatike i mehatronike.

etf robot pale

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima danas u Palama da Gradska uprava u svakom momentu želi da promoviše Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te istakao veliko zadovoljstvo kada je u pitanju Univerzitet, ali i Elektrotehnički fakultet.

Vuković je naglasio da se Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu smatra jednim od fakulteta koji imaju visok nivo kvaliteta i znanja, i koji su za više od dvadeset godina rada postigli nivo i renome koji danas imaju.

"Oni zaslužuju podršku Grada i mi smo njihov projekat izrade ovog robota, gdje su profesori zajedno sa studentima napravili nešto što pokazuje da ovdje postoji znanje i sposobnost da se napravi inovacija", rekao je gradonačelnik Vuković.

Vuković je istakao da na ovaj način srednjoškolcima žele promovisati i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, ali i Elektrotehnički fakultet, te pokazati zašto mogu ostati i studirati na ovom univerzitetu.

"Radićemo to i sa drugim fakultetima, kako bi objasnili srednjoškolcima da ovdje postoji osam fakulteta sa sjedištem Univerziteta na području grada, koji zaslužuju da se studiraju. Ne mislimo da ih se možemo zaustaviti, ali svakako da nam je to jedan od zadataka i ciljeva", pojašnjava Vuković.

nenad vukovic ssc pale sars

Prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je novinarima da je danas realizovan prvi dan promotivne kampanje Elektrotehničkog fakulteta u cilju upisa na ovaj fakultet.

"Zajedno smo sa Gradom uradili projekat koji smo obuhvatili srednje škole na području Istočnog Sarajeva i ovom prilikom ćemo im pokloniti jedan mobilni-autonomni-programibilni mobil-robot, koji mogu da koriste da bi savladali određene vještine i naučili specifična znanja iz oblasti mašinstva, elektronike, elektrotehnike, matematike i programiranja", ističe Popović.

On je naglasio da ovim povodom žele napraviti malu promociju nauke, kako bi posvetili pažnju srednjoškolcima, i pokazali im mogućnosti kako mogu da nauče na Elektrotehničkom fakultetu.

dragana nikic etf

Jedan od studenata koji su radili na izradi mobilnog-autonomnog-programibilnog mobil-robot, koji je danas predstavljen, Dragana Nikić, rekla je novinarima da je njegova promocija jako korisna i može biti zanimljiva učenicima, kako bi se zainteresovali za studije elektrotehnike.

"Robot je zasnovan na mikrokontroleru, mi smo ostvarili četiri segmenta na kojima on može da radi, a to je da izbjegava prepreke, da skreće lijevo-desno, naprijed-nazad, da se može upravljati uz pomoć mobilnog telefona, bluetooth-a", objašnjava Nikićeva.

Ona dodaje da srednjoškolci na ovaj način mogu vrlo lako da nauče ovaj nivo programiranja, te da unaprijede svoje znanje i da se zainteresuju za dalje školovanje na pomenutom fakultetu.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 16 April 2018 16:46
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh