Raste industrijska proizvodnja u Srpskoj

Napišite komentar

tekstilna industrija ilustracijaFizički obim ukupne industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj od januara do decembra 2015. godine rastao je po stopi od 2,7 odsto u odnosu na isti period 2014. godine. Rastu obima proizvodnje prerađivačke industrije u 2015. godini najviše su doprinijele proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja kože i proizvoda od kože, baznih metala, namještaja i proizvodnja proizvoda od gume i plastičnih masa, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj zaposlenih bez preduzetnika u prerađivačkoj industriji u 2015. godini iznosio je 34.520 i veći je za 2,6 odsto ili za 969 zaposlenih u odnosu na 2014. godinu.

Iz posmatranih oblasti prerađivačke industrije, Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske završne račune je na dan 31. decembra 2015. godine predalo ukupno 1.240 privrednih društava.

Ukupan prihod ostvaren u 2015. godini iznosio je 2,07 milijardi KM, i u odnosu 2014. godinu veći je za 5,46 odsto, dok je neto dobit u prerađivačkoj industriji u 2015. godini iznosila 153,95 miliona KM i veća je za 10,82 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Privredna društva u prerađivačkoj industriji u 2015. godini ostvarila su izvoz u vrijednosti od 2,21 milijardu KM, što je manje za 4,1 odsto u odnosu na 2014. godinu, dok je u isto vrijeme uvoz prerađivačke industrije manji za 7,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom prerađivačke industrije u 2015. godini iznosila je 66,3 odsto i veća je za 2,3 procentna poena u odnosu na 2014. godinu.

Programom rada Vlade Republike Srpske za 2016. godinu predviđena je izrada informacije o stanju u oblasti prerađivačke industrije za 2015. godinu, sa prijedlogom mjera.Informacija sadrži opšti pregled stanja i osnovne makroekonomske pokazatelje i pokazatelje poslovanja prerađivačke industrije i njenih oblasti koje su u nadležnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Informacija sadrži osnovne probleme u poslovanju, preduzete aktivnosti, te aktivnosti i mjere koje se namjeravaju preduzeti u narednom periodu.

 

 

 

 

Izvor: RTRS

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh