RAK kaznio RTRS sa 37.000 KM

Napišite komentar

rak tabla bihRegulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Radio-televiziju Republike Srpske sa 37.000 KM, Radio-televiziju Federacije BiH sa 7.000 KM, OBN televiziju sa 5.500 KM i Radio-televiziju BN sa 2.500 KM, saopšteno je iz RAK-a.

U saopštenju se kaže da je RTRS-u izrečena kazna od 28.000 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

"Na osnovu analize tridesetodnevnih izdanja informativnih emisija Dnevnika dva u periodu od 7. juna do 6. jula prošle godine, Agencija je utvrdila kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata u pozitivnom kontekstu, uz stalno prisutan kritički ton prema opozicionim strankama", navodi se u saopštenju RAK-a.

Takođe, ovom javnom servisu Republike Srpske izrečena je novčana kazna od 9.000 KM radi utvrđenog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Iz RAK-a su poručili da je analizom Dnevnika dva RTRS-a, emitovanog 23. novembra 2017. godine, utvrđeno da je radio-stanica u emitovanom prilogu plasirala niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun Bakire Hasečić.

"Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv Hasečićeve od voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana Hasečićeve u programu RTRS-a", kažu iz RAK-a.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK kaznila je u februaru Radio-televiziju Republike Srpske sa 37.000 KM, Radio-televiziju Federacije BiH sa 7.000 KM, OBN televiziju sa 5.500 KM, a Radio-televiziju BN sa 2.500 KM.

RTRS-u je izrečena kazna od 28.000 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, saopšteno je iz RAK-a.

“Na osnovu analize tridesetodnevnih izdanja informativnih emisija Dnevnika dva u periodu od 7. juna do 6. jula prošle godine, Agencija je utvrdila kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata u pozitivnom kontekstu, uz stalno prisutan kritički ton prema opozicionim strankama”, piše u saopštenju.

RTRS-u je izrečena i novčana kazna od 9.000 KM takođe radi utvrđenog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Iz RAK-a su poručili da je analizom Dnevnika dva RTRS-a, emitovanog 23. novembra 2017. godine, utvrđeno da je radio-stanica u emitovanom prilogu plasirala niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun Bakire Hasečić.

Radio-televiziji BN izrečena je novčana kazna od 2.500 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Analizom emisije “Astrohat” utvrđeno je da je cijena poziva za gledaoce bila istaknuta po minutu, a ne po pozivu, kako je propisano.

Uz oznaku za pozive iz Federacije BiH nije prikazana informacija o PDV-u, što je suprotno Kodeksu, koji propisuje da će cijena poziva, uključujući i informaciju o PDV-u, biti jasno istaknuta.

 

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next