Rajfajzen grupacija prošle godine poslovala pozitivno

Napišite komentar
Rajfajzen banka internacional /RBI/ 2014. godinu je zaključila sa dobiti prije oporezivanja od 23 miliona evra.
 
Iz RBI saopšteno je da se smanjenje dobiti prije oporezivanja sa 812 miliona evra u 2013. na 23 miliona evra u 2014. godini većinom pripisuje određenom broju jednokratnih efekata. 
 
"Poslovni rezultat od 2,332 milijardi evra samo je neznatno ispod nivoa iz 2013. godine, to jest opao je za dva procenta na godišnjoj osnovi. Gubitak nakon oporezivanja na nivou Grupacije iznosio je 463 miliona evra", navodi se u saopštenju. 
 
Ako se uzme u obzir dobit od nekontrolnih udjela, to jest njeno smanjenje sa 16 miliona evra na minus 30 miliona evra, Grupacija je u prošloj godini iskazala konsolidovani gubitak od 493 miliona evra. 
 
"Zbog negativnog rezultata RBI neće isplaćivati dividendu na dionice, niti na participacioni kapital za finansijsku 2014. godinu", navodi se u saopštenju. 
 
Prihod na godišnjem nivou iz redovnog poslovanja manji je za sedam procenata ili 373 miliona evra i iznosi 5,355 milijardi evra. 
 
U 2014. godini je neto prihod od kamata porastao za dva procenta ili 60 miliona evra, te iznosi 3,789 milijardi evra. 
 
U pomenutom izvještajnom periodu, opšti administrativni troškovi Grupacije smanjeni su za devet procenata ili 316 miliona evra i iznose 3,024 milijarde evra, što se većinom pripisuje aktuelnim valutnim kretanjima ruske rublje i ukrajinske hrivne. 
 
Neto rezervisanja za potencijalne gubitke porasla su za 49 procenta ili 567 miliona evra na godišnjoj osnovi te iznose 1,716 milijardi evra.
Posljednja izmjena Srijeda, 25 Mart 2015 17:53
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh