Radnici Doma zdravlja Han Pijesak od marta nemaju platu

Napišite komentar

dom zdravlja hp cekaonicaRadnici Doma Zdravlja Han Pijesak jutros su stupili u generalni štrajk. Traže isplate zaostalih plata i doprinosa, ali i sredstva za rad koja im, kako tvrde, godinama nedostaju.

Teška finansijska situacija u Domu zdravlja Han Pijesak traje skoro deceniju. Račun ove zdravstvene ustanove je često blokiran, jer duguju milion i po maraka za poreze i doprinose koji se radnicima ne uplaćuju više od pet godina, više od 50 hiljada maraka dužni su dobavljačima, kao i oko 25 hiljada maraka za potrošenu električnu energiju.

„Situacija je katastrofalna. Od marta nemamo platu. Ne uplaćuju nam se doprinosi ni zdravstveno osiguranje. Uslovi za rad su svedeni na minim. Nema reagenasa za laboratoriju“, objašnjava doktorka Radica Todorović, predsjednik Štrajkačkog odbora Doma zdravlja Han Pijesak.

„Ako neko u ovom društvu smatra da su ljekari i medicinski radnici nepotrebni, neka nam to jasno kažu, a ne da nas ponižavaju iz dana u dan“, kaže doktor Slaviša Mirović.

Štrajk radnika podržava i direktorka Doma zdravlja Han Pijesak Radojka Golijan.

Ona tvrdi da odgovornost za nagomilane dugove ne snosi ni ona ni njeni prethodnici, već Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji godinama ovoj, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama uplaćuje novčane tranše koje su nedovoljne za normalan rad.

„Princip da se sredstva doznačavaju po broju osiguranika je neprihvatljiv“, smatra Golijanova i dodaje da Dom zdravlja Han Pijesak ima oko tri hiljade osiguranika od čega je 70 odsto starija populacija.

„To što mi imamo mali broj stanovnika ne može da bude osnovno pravilo za isplatu sredstava. Dajte vi meni dva-tri solitera u Banjaluci ili Studentski dom sa tim brojem osiguranika i sigurno ću potrošiti manje sredstava nego što doznačite za isti broj stanovnika u Han Pijesku. Mora se voditi računa o tome da je ovo kraj sa puno gerijatrijske populacije koja zahteva više lečenja i lekova“, ističe direktorka ovog Doma zdravlja.

Golijanova kao i ostali zaposleni se ne slaže ni sa stavom Fonda da imaju viška radnika. Trenutno ih je zaposleno 25, a po sistematizaciji Fonda, Domu zdravlja Han Pijesak treba samo 13 radnika od čega su dva ljekara, 4 medicinske sestre i vjerovali ili ne pola vozača.

 

Foto: TV BN

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh