Putari u Srpskoj spremni za novi snijeg

Napišite komentar

snijeg bager cistiPreduzeća koja širom Republike Srpske zimi održavaju puteve tvrde da su spremno ušla u sezonu i da snijeg čekaju sa dovoljno mehanizacije, soli i radnika koji će se u idućih nekoliko mjeseci hvatati u koštac sa bijelim pokrivačem.

Sezona rada zimskih službi počela je 15. novembra i trajaće do 15. marta iduće godine.

Puteve na području Prijedora, Oštre Luke, Novog Grada, Kostajnice, dijela gradiške i banjalučke opštine i ove godine čistiće preduzeće „Prijedor putevi“.

"Nabavili smo oko 3.000 tona soli i dovoljno abrazivnog materijala. Više decenija se bavimo ovim poslom, tako da imamo dovoljno opreme i sve je spremno za predstojeću sezonu", rekao je direktor ovog preduzeća Radenko Crnogorac i dodao da zimska služba ovog preduzeća čisti 503 kilometra magistralnih i regionalnih puteva.

Šef zimske službe u "Mrkonjić putevima" Milka Kalaba kaže da ovo preduzeće čisti snijeg na 326 kilometara puteva na teritoriji šest opština, od Banjaluke, preko Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Jezera pa sve do Kupresa.

"Intervenisali smo dva dana prije zvaničnog početka sezone. Na Mliništima, prema Kupresu bilo je oko dvadesetak centimetara snijega. Postavili smo vozila na osam punktova i čekamo snježne padavine", rekla je Kalaba i dodala da je ovo preduzeće obezbijedilo oko 4.000 tona soli i oko 8.000 kubika abrazivnog materijala.

Kalaba ističe da im tokom sezone najveći problem prave smetovi, kojih je najviše na području Manjače i prema Kupresu, ali i put prema Banjaluci uz rijeku, jer je tu česta poledica.

U "Romanija putevima", koji održavaju oko 700 kilometara puteva, kažu da su nabavili oko 5.000 tona soli i oko 8.000 kubika abrazivnog materijala, što će biti dovoljno za zimu.

"U sezonu smo ušli sa dovoljno mašina i radnika", rekao je tehnički direktor ovog preduzeća Dragan Buloščić.

Dodao ­je da se ovo preduzeće brine o dionicama puteva u Srpskoj na kojima ima najviše planinskih prevoja, pa je samim tim i njihovo održavanje otežano.

U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da će snijeg na gradskom području uklanjati preduzeća "Čistoća", "Eko-euro tim", "Niskogradnja", dok će puteve u seoskim područjima čistiti "Kozaraputevi", "Eko-euro tim", "Niskogradnja" i "Golden kard".

Iz Gradske uprave ranije je saopšteno da su nabavljene dovoljne količine soli, te da su pojačali nadzor u svim zonama, da bi pratili šta izvođači rade na terenu.
Obaveze građana

Na internet stranici Gradske uprave Banjaluka objavljen je vodič kroz rad zimske službe, u kojem su navedene i obaveze građana.

"Građani su obavezni da čiste snijeg ispred stambenih zgrada, te da uklanjaju snijeg i led sa krovova, ako predstavljaju opasnost za vozila i pješake. Vlasnici i korisnici poslovnih objekata dužni su da uklanjaju snijeg sa javnih površina uz objekat, u širini od najmanje dva metra", navedeno je u vodiču.

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh