Proslavi odgovorno

Napišite komentar

proslavi odgovornoKoliko god čovjek da se bori da ne gleda RTRS omakne mu se. Na kraju krajeva, plaćam svaki mjesec ni za šta, pa da bar ponekad bacim pogledčić. I tako, nehotično i krajnje nenamjerno nabasam na akciju raznih organa, nije onih zajedničkih, nego onih iz Banje nam Luke, ministarstava, agencija i AMSRS-a pod kodnim nazivom Proslavi odgovorno. Naziv je krajnje primjeren situvaciji i pohvala smišljaču, ali ostalo je potpuni fijasko. Ergo, mala srpska porodica od tri člana se vraća sa slave i Otac koji zapliće nogicama i jezikom sjeda za volan, na što ga maloljetni sin kara kako je popio previše, biće kod kuma, i da bi trebalo da Mama sjedne za volan. Nisam upratio Mamin tekst, ali biće da ona na kraju sjedne za volan, jer je to jedini mogući način za ostvarenje planiranog hepienda, koji se potvrđuje logom Ako misliš piti, vozač nemoj biti!

Kao i sam naslov kampanje i ovaj je simetrični dvanaesterac sa leoninskom rimom dobar i efektan, ali da se vratimo na suštinu. Dakle, kao Otac i muškarac osjećam se duboko povrijeđeno zbog neprimjerenog prikazivanja očeva kao baraba i krkana u navedenom spotu. Stereotip muškarca kao pijanca i neodgovorne budaletine koja stavlja na kocku život svoje porodice je zaista krajnje neprimjeren, za jednu akciju Agencija za sigurnost saobraćaja republike Srpske. Zamislite samo da su uloge zamijenjene, gorio bi internet, zemlja bi gorila, ne znam zašto ali i Ana Brnabić bi se našla povrijeđenom. Kuda ide ovaj brod? Da li mjera jednakosti među polovima uslovljena bjesomučnim vrijeđanjem muškaraca i potpunom ideopokloničkom zaštitom žena. Đe to ima i kad je tako bilo?

Otac je pater familias, čuvar, zaštitnik, hranilac. Otac nije pijandura koja rizikuje život svoje porodice jer je za njega uvredljivo da žena upravlja motrnim vozilom registrovanim na njegovo ime. Nije ovo neki incident amaterske produkcije, nego dugotrajuća kampanja mijenjanja svijesti. Sjetite se Simposonovih. Homer, debela neodgovorna, beskorisna ispičutura i njegova divna plavkosa ženica Mardž i sve tako do Pepe Prase čiji Tata Prase je samouvjerena budala koja ništa ne umije uraditi naoposlom osim da ždere gomile špageta nakon čega zvonko podrigne. To su paradigme na kojima odrastaju generacije. Stoga i ne čudi što onaj klinjo sa zadnjeg sjedišta drži lekcije svome Ocu. On je itekako svjestan da je Otac budaletina kao i Homer, a Mama svetica, iako nema plavu kosu, mada je plavuša.

Kad smo kod Mame. I one itekako imaju razloga da budu povrijeđene. Naime cijela porodica dolazi sa slavlja, pretpostavljamo kumove krsne slave, ali ona je strejt. Ful šminka, išla valjda triput da napuderiše nos, ko lampa sva. Šta nije u redu s njom? Zašto ona nije slavila? Slava je, valja se. Moraju se tri popiti da se stavi na čašu. Nazdravlja domaćin, pa dolibaša „u drugu čašu u bolju sreću“, pa se lomi kolač naginje se iz bardaka, pa vino „živ si desni, nadaj se lijevi“. Gdje je ona bila za vrijeme svih tih obrednih radnji. Kuckala se s prijateljicama na telefonu, gledala Sex i grad na netu? Pa kako se niko ne zapita: „Šta je s tobom kumo, jesi li nam dobro?“ Mlada žena, svi bi odmah pomisli „biće u kumova novine“ dok ne primiče čaše ustima, ili je šta bolesna „šteta mlada žena“, ili je zbog nečega ljuta, ne dao Bog. Ovo je dvadeset i prvi vijek, žene su toliko ravnopravne da od bijesa ne žele više ni žene da budu, a ona k`o prija presamitila ruke i pije džus. Kakva je to bolesna predrasuda da žene ne treba da cugaju, otkud sad to. Kad je to bilo da žene na slavama nisu pile. K`o da je vazda na slavama bilo „oš kolu, oš fantu, a ima i negazirani neki“?

Imamo dva bolesna stereotipa, ali je najveći problem onaj klinjo kojem je sve to normalno. Normalno mu da Оtac loče, da je Мama fema, jedini on kul. Kad je to bivalo da su djeca pametna, da valja djecu slušat, da đeca savjetuju starije šta i kako raditi? Kakav je uopšte taj Оtac koji dozvoljava da mu sin soli pamet, a tek Мajka koja dozvoljava takvo nepoštovanje prema mužu. Logična reakcija roditeljska bi bila da majka malom složi šljagu, prekrsti se i kaže mužu, „Polako, magla je, a ti se magarče sveži kad već znaš pametovat!“ A Otac bi polako, pa nije majmun, svoju porodicu vozi, a eto možda mu je i žena trudna dok ništa nije pila svunoć.

Ali to nije evropski, a sve što nije evropski nije ni normalno, a sve što je evropski samim sobom jeste i normalno, što nikako da shvati, recimo Mitropolit crnogorsko-primorski. Ja stvarno njega ne mogu da razumijem. Svi vidimo šta je i kako je osim njega. Žao mi čovjeka, pogotovo sad kad ga ovih dvije stotine podržaše. Koga su ovi potpisima branili taj je ...

Kad su Branka Ćopića onomad napali među prvima je to učinio njegov kum, brat, zemljak, jaran i saborac Skender Kulenović tekstom pod nazivom Istina i sloboda. Begovski pervertit i ideološki konvertit, ali prije svega prijatelj i mudrijaš, već je u naslovu spojio dva iskonski suprotstavljena pojma do kraja teksta se ne opredijelivši ni za jedan, pokazavši kako se spasava prijatelj – napadom. To isto je učinio i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej. Zna i on da Mitropolit istinu zbori, ali i da ako hoće da ostane slobodan da to i dalje čini mora i treba da kaže to što je rekao. Tako postupa misleći čovjek – Hrišćanin.

Mišljenje je potcijenjena rabota. Za to je najbolji primjer slogan iz naše kampanje. Niko ne misli da pije, a još manje dok pije. Niko i ne planira da pije, to nema veze sa razmišljanjem, to se desi samo od sebe, ljudi odu na po jednu, a poslije prestanu da misle. U prirodi slavlja je da se pije, a to je i dio slavskog obreda, dakle misli samo onaj ko ne pije, u ovom slučaju sumnjiva žena, samim tim činom se ekskomuniciravši iz obreda, odnosno zajednice koja proslavlja. Ostaje nam nada da je ipak trudna i da će je organi i organizacije iskoristiti za sljedeću kampanju za porast nataliteta. Evo i kratkog sinopsisa za spot. Žena izlazi iz porodilišta sa bebom u korpi i pita muža: „Jesi li proslavio?“, on odgovara:“Jesam, ali odgovorno“. Onaj deran sjedi nazad, ovaj put svezan telećim pogledom posmatra seku u korpi i ćuti. Preko ekrana slogan Troje nije porodica! Kraj.

 

Jarac mudrijaš

Posljednja izmjena Petak, 19 Januar 2018 01:45
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next