Propala nabavka 21 milion KM vrijednih vozila za Oružane snage BiH

Napišite komentar

Kancelarija za razmatranje žalbi poništila je nabavku 205 vozila za potrebe Oružanih snaga BiH u vrijednosti od 21 milion KM. Da Ministarstvo odbrane BiH planira da za 21,2 miliona KM kupi 205 vozila, među kojima su putnički automobili, minibusevi, autobusi, terenta i sanitetska vozila za Oružane snage BiH, portal CAPITAL objavio je u septembru 2018. godine kada je raspisan tender.

oruzane snage dzipovi

Rok za otvaranje ponuda nekoliko je puta produžavan zbog žalbi, a sve je na kraju rezultiralo poništenjem postupka javne nabavke, po nalogu Kancelarije za razmatranje žalbi. Kancelarija je usvojila žalbu mostarskog preduzeća „Premier Febeco“ na tendersku dokumentaciju i poništila postupak u cjelosti.

Mostarsko preduzeće se žalilo da je tenderska dokumentacija zbunjujuća i neprecizna, da ograničava pravičnu i otvorenu konkurenciju, te da su pojedine odredbe dokumentacije u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama i podzakonskim aktima.

„Ni pored pojašnjenja nije moguće pravilno pripremiti ponudu“, navelo je preduzeće „Premier Febeco“ u žalbi navodeći niz odredbi koje smatraju spornim.

Ministartsvo odbrane BiH je odgovorilo da su žalbeni navodi neosnovani i da se iznose paušalno bez konkretnih dokaza.

Kancelarija je utvrdila da su pojedine žalbe osnovane, a pojedine ne, te na osnovu činjenica utvrđenih u postupku i na osnovu provedenih dokaza, odlučila da poništi nabavku.

Protiv Rješenja Kancelarije može se podnijeti tužba Sudu BiH u roku od mjesec dana.

Podsjećamo, Ministarstvo odbrane BiH je za Oružane snage BiH planiralo da nabavi 10 putničkih vozila niže i 12 niže srednje klase, 54 vozila sa devet sjedišta, 26 terenskih vozila sa pogonom na sva četiri točka i pet sjedišta, te osam takvih vozila sa devet sjedišta.

Bila je predviđena i kupovina minibuseva sa različitim brojem sjedišta, autobusa, 15 sanitetskih vozila, cisterni za gorivo, hladnjača, teretnih vozila za prevoz hrane, vučnih i vatrogasnih vozila.

Ministarstvo je u prošloj godini planiralo da preuzme 87 vozila, ukupne vrijednosti sedam miliona KM, a preostala vozila u ovoj i idućoj godini.

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next