Promovisana knjiga Snježana Lalovića

Napišite komentar

promocija knjige snj lalovica sa rsU art galeriji ''G3'' u Palama večeras je promovisana knjiga ''Produkcija dokumentarnih filmova Republike Srpske'' autora Snježana Lalovića, poznatog novinara iz Istočnog Sarajeva. Na promociji knjige, pored Snježana Lalovića, govorio je i profesor Rade Simović. Tema je bila o tome kako su nastali prvi dokumentarni filmovi u Republici Srpskoj, koji su to filmovi i od kojih autora.

''Knjiga o nastanku prvih dokumentarnih filmova u Republici Srpskoj, koja je zapravo moj magistarski rad, pokušao sam da napravim paralelu između ratnih filmova Republike Srpske i ratnih filmova svjetske kinematografije kao što su sovjetska, njemačka i američka. Filmovi su, osim te umjetničke dimenzije, imali veliku stabilnost kada je u pitanju filmsko izražavanje. To su filmovi koji su dobili prve međunarodne nagrade i ja sam u knjizi pomenuo sve te autore, kazao nešto o filmovima i uporedio ih sa svjetskom kinematografijom'', rekao je Lalović novinarima.

Lalović smatra da je dao doprinos u istraživanju, ne samo fenomena "Srna filma", nego fenomena "SRNA-e" kao agencije koja se proširila u nekoliko medija, pa se iskazala i u filmu. On kaže da je u knjizi obradio i sačuvao 14 dokumentarnih filmova. Recenzent Rade Simović rekao je da Snježan Lalović nije samo novinar, nego i veoma uspješan autor dokumentarnih filmova.

Simović kaže da knjiga predstavlja modifikovani magistarski rad, koji je prije godinu dana odbranjen na Filozofskom fakultetu na Palama, i smatra da je to jedina institucija u Republici Srpskoj koja se bavi, pored izdavača Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, izdavačkim radom i valorizacijom kulture umjetnosti u ratnim, odnosno ekstremnim uslovima.

"Bila je to jedna široka lepeza. Bio je to jedan pokret. Ako je Vojska stvorila Republiku Srpsku, onda ju je opečatila ''SRNA'' koja je donijela tu svijest o Republici Srpskoj i zato je gotovo nerazumno da je ta priča Srnine djelatnosti i Srnine širine, iz koje su iznikle mnoge institucije, na izvjestan način marginalizovana i pomaknuta u zapećak", naglasio je Simović.

Publika je večeras imala priliku pogledati i nekoliko filmova, među kojima je i film ''Amputarci'', autora Milovana Pandurevića.

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next