Promovisana knjiga "Psihologija vršnjačkog nasilja" Jelene Malinić

Napišite komentar

promocija malinic sarsFilozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisao je večeras knjigu "Psihologija vršnjačkog nasilja" pokojne Jelene Malinić, koja je na katedri za psihologiju ovog fakulteta radila kao viši asistent.

Prof.dr Dragoljub Krneta, koji je uz prof.dr Anelu Hasanagić govorio o knjizi na promociji, rekao je novinarima da je ova knjiga Jelenina doktorska disertacija koju je ona odbranila na Filozofskom fakultetu.

"Kako se desila ta tragedija fakultet je preuzeo obavezu na sebe, a mene su zamolili da ja uredim doktorsku disertaciju da bude kao knjiga i ja sam napisao predgovor. U tom predgovoru je navedeno koje su to osnovne karakteristike i koji je značaj", kaže profesor Krneta i dodaje da je tema izuzetno značajna i aktuelna.

Krneta ističe da je Malinićeva u ovoj knjizi pokazala da sindrom faktora determiniše nasilničko ponašanje, te da je porodica samo jedan u nizu tih faktora koji su korelaciji sa nasilničkim ponašanjem.

"Ona se u knjizi prevashodno bavila pitanjima psihologije ličnosti, tzv. regulatornim sistemom kognitivnog ponašanja, odnosno našeg voljnog ponašanja i u tom smislu ona je pokazala da zaista ti faktori imaju visoku korelaciju za nasilničko ponašanje", kaže Krneta.

Prema njegovim riječima, Malinićeva je u svojoj doktorskoj disertaciji analizirala prirodu žrtava i radila paralelno osobine ličnosti nasilinika i osobine ličnosti žrtava.

"Dobila je zanimljive rezultate. Mediji su često optuženi da su izvori nasilničkog ponašanja, a to nije tačno. Ako mediji imaju snagu da utiču, onda imaju snagu da pozitivno utiču. Nije na njima sve crno", tvrdi Krneta.

O Jeleni Malinić kaže da je bila krasna osoba, da je imala dobre ideje i da je njena knjiga prava u smislu da je vrijedi pročitati i analizirati, ali i da treba imati psihološko saznanje da bi je razumjeli.

"Bila je krasna, radila je u srednjoj školi i susretala se sa tim problemima, imala je originalnu ideju da proučava fenomene djece koja su rođena u ratu. Radila je komparativnu analizu djece koja su rođena na našim prostorima u ratu, ali i djece koja nisu rođena u ratu, i pokazalo se da postoje značajne razlike", dodaje profesor Krneta.

Jelena Malinić poginula je u saobraćajnoj nesreći 23. avgusta 2014. godine na magistralnom putu Ljubogošta - Pale, nedaleko od tunela "Kalovita brda", kada je automobil iz suprotnog pravca izgubio kontrolu i udario u vozilo kojim je upravljala Malinićeva.

U nesreći je na licu mjesta stradao i njen devetogodišnji sin Mihailo.

 

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 20 Novembar 2017 19:25

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next