Promovisana knjiga o Kulturnom nasljeđu

Napišite komentar

folklorno nasljedje goran kovacevic knjigaKnjiga ''Folklorno nasljeđe Srba iz Bradine'' autora Gorana Kovačevića u izdanju OU ''Axiom'', koji je i umjetnički rukovodilac u SKUD-u ''Boško Vujadin'' iz Istočne Ilidže, nedavno je promovisana i nalazi se u prodaji. Recezent knjige je Svetlana Bajić, koja je etnolog i muzejski savjetnik u penziji. 

''Autor je, prepostaviti je, imao subjektivno dosta razloga da se pozabavi folklornim nasljeđem Srba iz Bradine. Bradina, najsjevernije mjesto Hercegovine, nikada nije bilo ni „prava Hercegovina“ niti „prava Bosna“, već nešto posebno i neponovljivo. Bradinjani su vijekovima čuvali svoje običaje, način življenja, graditeljstva, izrađivanja odjeće i obuće, domaće radinosti, igru, ples, pjesmu, muzičku tradiciju i drugo'', ističe Svetlana Bajić.

Kako se u Bradinu, nakon rata (1992–1995) nije vratio nijedan Srbin (prema popisu iz 1991. bilo ih je 603), rad Gorana Kovačevića je posebno značajan jer to je možda posljednji kontakt koji je on obavio sa starosjediocima – kazivačima rasutim po cijeloj Bosni i Hercegovini i dijaspori.

''Posmatrajući folklornu scenu Bosne i Hercegovine, a naročito Republike Srpske možemo primjetiti da većina kulturno-umjetničkih društava i drugih „društava za očuvanje tradicije“ u svojim programima mnogo više zastupaju folklornu tradiciju susjednih zemalja nego folklornu tradiciju same Bosne i Hercegovine'', ističe autor knjige Goran Kovačević za Sarajevo-RS.

S tim u vezi, na repertoarima mnogih društava postoje brojne koreografije koje prikazuju različite folklorne cjeline drugih zemalja, a jednu ili nijednu koreografiju koja se tiče prostora Bosne i Hercegovine. Takođe, postoje i društva koja na svojim repertoarima nemaju čak ni koreografiju koja bi prikazala igre, pjesme ili običaje mjesta iz kojeg dolaze.

U želji da se obogati znanje o bosansko-hercegovačkom folkloru, proučavavši dostupnu građu i literaturu, Kovačević dolazi do saznanja o postojanju Biltena Instituta za proučavanje folklora u Sarajevu. Inače, Institut za proučavanje folklora u Sarajevu nastao je iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu kao samostalna institucija, a nedugo nakon toga ponovo je vraćen u okvir muzeja i to etnološkog odjeljenja.

''Mnogi stariji folkloristi često su se pozivali na njih kao na pouzdan izvor podataka, međutim, niko ne posjeduje nijedan primjerak, te su na izvjestan način postali „mit“. To nam je dalo poseban podstrek za pronalaženje originalnih primjeraka tih Biltena'', kaže Kovačević i dodaje:

''Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Rajku Đorđiću, trenutno nastanjenom u Nišu, koji nam je ustupio veliki dio etnološkog materijala iz vlastitog istraživanja, te gospodinu Jovanu Kuljaninu, trenutno nastanjenom u Bileći, koji je nekada vodio izvornu folklornu grupu iz Bradine, sa kojom je nastupio na smotri folklora u Zagrebu 1976. godine''.

Knjigu ''Folklorno nasljeđe Srba iz Bradine'' podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, SAKUD Republike Srpske i Zemljaski muzej Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena Utorak, 06 Septembar 2016 20:54
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next