Promovisana knjiga ''Andrić pored nas''

Napišite komentar

knjiga andric pored nas promocijaU Srednjoj školi "Ivo Andrić" u Višegradu održana je promocija knjige "Andrić pored nas", čiji je autor Aleksandar Savić.Urednik knjige Slavko Heleta rekao je da autor u ovoj knjizi prenosi raznovrsna, često suprotstavljena mišljenja i stavove.

"Pažljivom čitaocu knjiga će omogućiti da uđe u suštinu Andrićevog života i njegovog neprolaznog djela, jer i njegovi najljući protivnici i kritičari polaze od nepobitne činjenice da imaju posla sa velikim književnikom i čovjekom ovjenčanim Nobelovom nagradom za književnost", istakao je Heleta.

On je napomenuo da je Savić oživio svjedočanstva o Andrićevoj prisutnosti u gradu njegove mladosti iz kojih je očigledno da je ono prije posljednjeg rata bilo znatno šire, organizovanije i na većem kulturnom nivou.

Profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić kaže da je autor godinama iščitavao i istraživao zanimljive tekstove, koji odslikavaju život i rad Andrića, a prije svega piščevu vezanost za Bosnu kao književni zavičaj, i Višegrad kao mjesto njegovog djetinjstva.

"Ovo je tematski zbornik radova poznatih stvaralaca, umjetnika i naučnika koji su svako na svoj način vidjeli i doživjeli djelo jedinog nobelovca Ive Andrića", istakla je Vasićeva. Ona je napomenula da su svi značajni istoričari književnosti pisali o Andriću, kao i mnogi značajni pisci i umjetnici.

"Korisno je kada Višegrađani proučavaju i pišu o Andriću i to je dobar znak da sazrijevaju generacije onih koji su svijesni veličine pisca i djela, kao i činjenice da je Andrićeva životna filozofija duboko vezana za ovaj prostor, da je on odavdje stvorio sliku o ljepoti svijeta, da je naučio poštovati velike i umne ljude i njihove zadužbine jer oni ostaju iza nas za vječnost", naglasila je Vasićeva. Autor knjige Aleksandar Savić rekao je da je kroz ovu knjigu želio da podstakne mlađe generacije da pišu o Andriću.

"Kada bi svake godine neko pisao o Andriću, napravili bismo zbirku koja bi odslikavala sve po čemu smo mi prepoznatljivi, jer je Višegrad prepoznatljiv po mostu, a mi često zaboravljamo da moramo biti prepoznatljivi i po Andriću", istakao je Savić. On je dodao da je bilo još intrigantnih tekstova, ali da nije izostavio tekstove koji ponekad nisu afirmativni o Andriću.

Knjiga "Andrić pored nas" je zajednički projekat Izdavačke kuće "Dabar" Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci i Srpskog sokolskog društva "Soko" iz Dobruna.

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh