Promocija knjige ''Sjećanja na ljude i događaje'' na Filozofskom fakultetu

Napišite komentar

sjecanja kaludjercic plakatMatična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje sutra, 23. februara, promociju knjige ''Sjećanja na ljude i događaje'' autora Pavla Kaluđerčića, koja će se održati u 18 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama.

O knjizi će govoriti prof. dr Saša Knežević, doc. dr Radoslavka P. Sudarušić i autor knjige prof. dr Pavle Kaluđerčić.  Rukopis Pavla Kaluđerčića, pod naslovom „Sjećanja na ljude i događaje", u suštini je hronika jedne sara­jevske porodice, koju je osnovao Stevo Kaluđerčić, prosvjetni, kulturni i politički radnik s kraja 19. i početka 20. vijeka.

On je došao u Bosnu jula 1883. godine, kada je dobio posao učitelja u osnovnoj školi u Sara­jevu. Bio je član većine onovre­menih prosvjetnih, humanih i kulturnih društava. Pamtimo ga i kao jednog od učitelja zaslužnih za pokretanje popularnog knji­ževnog lista Bosanska vila (Sarajevo, 1885).

Vremenski okvir unutar koga su smješteni likovi i doga­đaji o kojima piše Pavle Kaluđerčić obuhvata period austro­ugarske vladavine, kao i oba svjetska rata. Istovremeno, autor se osvrće i na događaje iz minulog gra­đan­skog rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), komentarišući povremeno i savre­me­na poli­tička i kulturna zbivanja.

Iako je težište na likovima i događajima iz piščeve po­rodice, ovaj rukopis opisuje i stradanja srpskog naroda od kraja 19. vijeka, pa sve do pomenutog građanskog rata.

Stoga se slobodno može reći da je rukopis Pavla Kaluđerčića poten­cijalno još jedna knjiga o Sarajevu, u kojoj su načeta ratna zbivanja iz ne tako davnih devedesetih godina 20. vijeka.

Nadamo se da ćete posjetiti promociju i u svom programu predstaviti knjigu "Sjećanja na ljude i događaje". Zainteresoavni mediji sa učesnicima programa mogu razgovarati prije početka programa od 17.45 časova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next