Promocija knjige "Ratni dnevnik Pale 1993-1995" Istaknuto

Napišite komentar

091854Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje promociju knjige „Ratni dnevnik Pale 1993-199" Jeni Ligtenberg.

Promocija knjige će se održati u četvrtak, 15. decembra, u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. O knjizi će govoriti prof. dr Branko Letić, prof. dr Slavko Ždrale, Radosav Živković i priređivač prof. dr Mirko Šošić.

Stranice Dnevnika Jeni Ligtenberg predstavljaju vrijedan istorijski dokument o građanskom ratu u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni. Knjigu je objavila izdavačaka kuća „Svet knjige" iz Beograda u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matične biblioteke Istočno Sarajevo, a priredio je prof. dr Mirko Šošić. Matična biblioteka je ubrzo po izlasku štampanog izdanja, objavila i audio knjigu. Knjiga je do sada promovisana na sajmu knjiga u Beogradu i na Palama, saopšteno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Jeni Ligtenberg, apotekarka iz malog holandskog mjesta, upisala se u red velikih heroina 20. vijeka. Vođena iskrenim čovekoljubljem, hrabro je otišla u njoj nepoznate Pale i provela blizu tri godine u tamošnjoj ratnoj bolnici „Koran". Posvetila se brizi o ranjenicima cijelim svojim bićem. Bila je zadivljena herojstvom, humanošću i etikom srpskih ljekara. Stekla je prijateljstva za cio život. Pomagala je nesebično i požrtvovano. Boljela ju je patnja srpskog naroda. A još više licemjernost predstavnika međunarodne zajednice koji su manipulisali žrtvama i slali u svijet netačnu i izvitoperenu sliku ratne stvarnosti, šireći mržnju prema Srbima.

Pored svakodnevnog rada u bolnici, Jeni Ligtenberg je pratila događaje na javnoj sceni. Bila je neumorna. Slala je dopise zapadnim redakcijama, obraćala se na mnoge međunarodne adrese i odlučno protestovala – kao onda kada je kra­jem lje­ta 1995, uz uče­šće me­đu­na­rod­nih sna­ga NA­TO po­če­lo bom­bar­do­va­nje srp­skih bol­ni­ca u Pa­la­ma, Ka­sin­do­lu, Bla­žu­ju, Brč­kom...

Dragocjena su i njena saznanja o događajima na sa­ra­jev­skim Mar­ka­la­ma, u Sre­bre­ni­ci i Srp­skoj Kra­ji­ni, za­sno­va­na na do­sad ne­po­zna­tim iz­vo­ri­ma i po­vjer­lji­vim iz­ja­va­ma po­je­di­nih me­đu­na­rod­nih pred­stav­ni­ka, me­đu ko­ji­ma su bili i nje­ni ze­mlja­ci Ho­lan­đa­ni.

 

Izvor: www.sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena Srijeda, 14 Decembar 2016 16:39
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next