Promocija knjige Pavla Kaluđerčića "Sjećanje na ljude i događaje"

Napišite komentar

pavle kaludjercic promocija1Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje promociju knjige "Sjećanja na ljude" autora Pavla Kaluđerčića, koja će se održati u četvrtak, 14. decembra, u 18:00 časova u prostorijama SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu.

Na promociji će biti predstavljena izložba "Zaboravljeni sarajevski Srbi - Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač", autora Ivane Erić.

Rukopis Pavla Kaluđerčića, pod naslovom "Sjećanja na ljude i događaje", u suštini je hronika jedne sarajevske porodice, koju je osnovao Stevo Kaluđerčić, prosvjetni, kulturni i politički radnik s kraja 19. i početka 20. vijeka.

On je došao u Bosnu jula 1883. godine, kada je dobio posao učitelja u osnovnoj školi u Sara¬jevu. Bio je član većine onovre¬menih prosvjetnih, humanih i kulturnih društava. Pamtimo ga i kao jednog od učitelja zaslužnih za pokretanje popularnog knji¬ževnog lista Bosanska vila (Sarajevo, 1885).

Vremenski okvir unutar koga su smješteni likovi i događaji o kojima piše Pavle Kaluđerčić obuhvata period austro-ugarske vladavine, kao i oba svjetska rata.

Istovremeno, autor se osvrće i na događaje iz minulog građanskog rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), komentarišući povremeno i savremena politička i kulturna dešavanja.

Iako je težište na likovima i događajima iz piščeve po¬rodice, ovaj rukopis opisuje i stradanja srpskog naroda od kraja 19. vijeka, pa sve do pomenutog građanskog rata.

Stoga se slobodno može reći da je rukopis Pavla Kaluđerčića potencijalno još jedna knjiga o Sarajevu, u kojoj su načeta ratna zbivanja iz, ne tako davnih, devedesetih godina 20. vijeka.

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next