Promocija knjige ''200 godina fočanske Jabuke - hronika izgubljenog zavičaja''

Napišite komentar

promocija knjige gavrila simovica jabuka focaPromocija knjige ''200 godina fočanske Jabuke - Hronika izgubljenog zavijačaja'', autora Gavrila Simovića (1928-1997) biće održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u četvrtak, 22. decembra, sa početkom u 18 časova.

Knjigu je izdao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, a prema riječima Ranka Skakavca, ova knjiga je rukopis učitelja Gavrila Simovića iz sela Jabuka, nadomak Foče, koji je svoj životni vijek posvetio Jabuci i Jabučanima.

''Gavrilo je uživao veliki ugled kod Jabučana, a nakon što je umro njegov sin je objavio Gavrilov rukopis. Promocija je neobična, jer će na njoj biti i pjesme, gusala i igara sa prostora Jabuke'', rekao je za Sarajevo-RS  Ranko Skakavac, koji će na promociji imati ulogu zdravičara.

Profesor dr. Ranko Popović u rezenciji knjige napisao je da ovaj rukopis predstavlja monografsko djelo u kome autor daje cjelovit pogled na svoj širi zavičaj u jednom dugom vremenskom periodu.

Kako profesor Popović navodi, autor uspostavlja detaljan pregled geografskih prilika i istorijskih perioda, načina života i privređivanja.

Na promociji će govoriti prof.dr Miloš Kovačević i prof.dr Rade Simović. U programu pored gospodina Ranka Skakavca učestvuju i ženska izvorna grupa ''Vojkovćanke'', Zoran Golubović - narodni guslar, Folklorna sekcija Trnovo SKUD-a ''Vojkovići'' i mlada ženska izvorna grupa ''Trnovke''.

Ulaz je besplatan.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Izvod iz recenzije prof.dr Ranka Popovića: „Rukopis pod ovim naslovom predstavlja monografsko djelo u kome autor daje cjelovit pogled na svoj širi zavičaj u jednom dugom vremenskom periodu, uspostavljajući detaljan pregled geografskih prilika i istorijskih perioda, načina života i privređivanja... Životno vezan za te ljude i to vrijeme, autor nije mogao ostati tek hladni svjedok, ali njegova topla, narodski jednostavna i tačna riječ, uz sve svoje neporecive stilske kvalitete, istovremeno je nepotkupljivo istinita..
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next