Prohodni putni pravci u Sarajevsko-romanijskoj regiji

stanje na putevima kartaSaobraćaj se na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj odvija po mokrim i klizavim kolovozima. U višim predjelima i preko planinskih prevoja vozače upozoravamo na mjestimično ugaženi snijeg i poledicu na kolovozu.

Magla se još uvijek zadržala u kotlinama i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju na dodatan oprez na području Kneževa gdje pada kiša koja se ledi pri tlu.

FEDERACIJA BiH

Na magistralnom putu M-18 Čevljanovići-Bakići zbog guste magle vidljivost je smanjena na 30 do 50 metara.

Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima na dionicama u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Cazin-Velika Kladuša, Srbljani-Bosanska Krupa i Bihać-Bosanski Petrovac.

Na putevima na području Kupresa, Glamoča, Livna i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu gdje se saobraća po suhom kolovozu.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja.Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Pojačan promet vozila u toku dana očekuje se prema ski centrima i aktuelnim zimskim izletištima.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih zadržavanja. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

 

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next