Proglašeno vanredno stanje odbrana od poplava u Kostajnici

kostajnica poplaveNa području opštine Kostajnica noćas je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno.

Iz opštine je saopšteno da vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste i prema mjerenjima u 8.00 časova iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u 7.00 časova.

U toku jučerašnjeg dana raspoređeno je 1.500 vreća sa pijeskom oko kuća u ovom dijelu grada, a sinoć je iz Republičke uprave Civilne zaštite dopremljeno još 1.500 vreća, kojima su noćas branjeni najugroženiji stambeni objekti.

Rječice Tavija i Bubnjarica su u koritima i Strigova, koja je zaplavila jedan stambeni objekat u selu Mrakodol, se povukla.

Magistralni put Kostajnica-Kozarska Dubica još je u funkciji, ali se saobraćaj odvija otežano. Zbog stalnog porasta vodostaja očekuje se da će ova saobraćajnica uskoro biti zatvorena.

Snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, a škole i sve javne ustanove i preduzeća rade.

Vodostaji Une i Sane na području Novog Grada stagniraju

Vodostaji rijeka Une i Sane stagniraju na području Novog Grada, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje, a vodostaj Une jutros u 7.00 časova iznosio je 502 centimetra i u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u 6.00 časova.

Vodostaj Sane u 7.00 časova je 530 centimetara i u stagnaciji je jutros od 5.00 časova. U Centru kažu da imaju dojavu o tri zaplavljene kuće u naselju Vidorija kod Novog Grada.

Zbog izlivanja rijeke Sane u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj- Dvorna juče od 17.00 časova.

Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Zbog izlivanja Sane u Blagaju već nekoliko dana u prekidu je saobraćaj na loklanim putevima Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Novom Gradu Marina Ovuka rekla je da od sinoć u 21.00 čas pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad pumpama izbacuju podzemne vode iz dvorišta škole.

Ovuka je navela da će se danas odvijati nastava u ovoj školi.

 

 

  • Izvor: Agencije
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next