Proglašeno stanje elementarne nepogode na području Bihaća i Cazina

Napišite komentar

snijeg cazin bihac nepogodeNa jutros održanoj sjednici članovi Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća na čelu sa komandantom i bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem donijeli su Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nepogode.

"Jutros izmjerena visina snijega u našem gradu je 117 cm, a u narednim danima očekuju nas i ekstremni minusi. Od početka ovih padavina zabilježili smo 23 prijave materijalnih šteta, od toga 6 na stambenim i 17 na pratećim objektima. Imamo informaciju i o par nastalih šteta na poslovnim objektima koje još uvijek nisu prijavljene. Mi smo se odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće kako bi mogli hitno intervenisati sa sredstvima koja su nam u ovakvim slučajevima dostupna. Kantonalnom i federalnom premijeru poslati ću molbu za pomoć jer se radi o značajnijim materijalnim štetama", naglasio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Kako su obajestili iz gradskih komunalnih preduzeća, prohodnost puteva je osigurana, a snabdijevanje električnom energijom i vodom bez zastoja. Još uvijek je na snazi preporuka za prokuhavanje vode, odvoz smeća se zbog preobilnih padavina ne vrši po redovnom planu, ali se u narednih nekoliko dana očekuje uspostavljanje redovnog odvoza.

Policijska uprava Bihać, Vatrogasna služba, Dom zdravlja i Veterinarska stanica izvijestili su da sve svoje aktivnosti i u ovim uslovima obavljaju neprekidno, te da stoje na usluzi građanima.

Današnjoj sjednici Štaba, na zahtjev gradonačelnika Fazlića, prisustvovali su i direktor Centra za socijalni rad, predsjednik Crvenog križa i direktori javnih kuhinja Merhamet i Imaret, koji su obavijestili članove štaba o pojačanim aktivnostima koje u ovom preiodu obavljaju kada je u pitanju pomoć socijalno ugroženim i sarijim osobama.

S ciljem dodatne pomoći, Grad Bihać objema javnim kuhinjama, Centru za socjilani rad i Crvenom križu doznačiće dodatna novčana sredstva za te svrhe.

"Obezbijedili smo za 40 socijalno ugroženih porodica ogrjevno drvo i zajedno sa našim Crvenim križem i javnim kuhinjama obezbijediti ćemo prehrambene pakete za sve one koji zbog snijega i lošeg zdravlja nisu u mogućnosti napustiti svoje domove i preuzeti sami pomoć. Najvažniji zadatak sviju nas jeste da ne dozvolimo da je neko gladan ili se smrzava na ovim hladnoćama i stoga apel i predsjednicima mjesnih zajednica i svim građanima da prijave i pomognu onima kojima je naša pomoć u ovim hladnim danima pomoćna više nego ikad", kazao je direktor Centra za socijalni rad Senad Tutić.

Nakon minusa koji se očekuju u naredna dva dana, tokom predsojećeg vikenda očekuje se porast temperature iznad nule, a time se javlja opasnost od nastanka poplava prilikom topljenja snijega. S tim u vezi, upućuje se apel građanima da u tim danima izbjegavaju kretanje uz objekte gdje postoji opasnost od urušavanja snijega sa krovova. Posebno se skreće pažnja na ulicu Bihaćkih branilaca i 5. Korpusa.
Proglašeno stanje elementarne nepogode za područje Cazina

Odluka o proglašenju prirodne nepogode- snijeg i snježni nanosi danas je donesena i za područje Grada Cazina. Kako je navedeno na sastanku Štaba Civilne zaštite, najviše problema uzrokuje visina i težina snježnog pokrivača. Prema dosadašnjim informacijama, snijeg je urušio krovove na ukupno 23 objekta na području Cazina.

Od toga su tri porodične kuće, dva kombinovana objekta i ostalo su štale i objekti za stoku. Uz visinu snijega, koja mjestimice prelazi i jedan metar, te izrazito niske temperature, čiji pad meteorolozi tek najavljuju u naredna dva dana, vremenski uslovi donose i razne opasnosti po život građana. Istovremeno, najveći problemi se očekuju s rastom temperatura kada će i težina snježnog pokrivača postati veća. Kako naglašavaju u Službi Civilne zaštite, upravo tada dolazi do opasnosti urušavanja dimnjaka na krovovima, kao i kidanja električnih instalacija.

Lokalni putevi na području Cazina su zasad prohodni i redovno se čiste ali je saobraćaj zbog velikih snježnih nanosa i snijega koji neprestano pada, znatno otežan. U tom cilju, donesena je i odluka o angažovanju dodatnih snaga i materijalno- tehničkih sredstava za potrebe čišćenja snijega i leda.

 

  • Izvor: nezavisne.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next