Prodavci "online" obuće i odjeće pod istragom

Napišite komentar

kupovina na internetuU BiH je najezda neregistrovanih trgovaca koji prodaju odjeću, obuću i druge proizvode putem interneta.

Oni naručuju robu iz inostranstva takođe putem interneta, a potom je prodaju građanima, uglavnom posredstvom društvenih mreža “fejsbuk” i “instagram”, pri čemu ih većina nisu registrovani i ne plaćaju nikakve obaveze.

Građani naručuju robu na osnovu fotografija i plaćaju je nakon preuzimanja, ali u slučaju da nisu zadovoljni nemaju kome da se žale.

"Naručila sam neku odjeću preko fejsbuka i dobila nešto što uopšte nije ni blizu onog što sam vidjela na slikama, a osim toga bila je i oštećena. Kada sam se obratila trgovcu nije bio spreman da mi vrati novac ili zamijeni robu, a nakon mog insistiranja samo me je blokirao na fejsbuku", požalila se jedna Banjalučanka.

Prodaja na daljinu

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da prodaju preko interneta, koja se definiše kao prodaja na daljinu, može da organizuje samo trgovac koji se registrovao za tu vrstu trgovine i koji mora da posjeduje odgovarajući poslovni prostor, kao i skladište robe koju prodaje.

Međutim, primjećeno je da sve više fizičkih lica, koja putem društvenih mreža, u vlastitim domovima, nelegalno nude različite proizvode i usluge.

Inspekcija nema nadležnost da ulazi u privatne stanove ili kuće, zbog čega su pitanje nelegalne trgovine fizičkih lica putem interneta pokrenuli u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

"Uvidom u evidencije jednog poštanskog operatera identifikovani su građani koji su u kratkom vremenskom periodu imali veliki broj dostava pošiljki, te postoji sumnja da se radi o nelegalnoj trgovini. Informacije do kojih smo došli dostavili smo nadležnim javnim tužilaštvima u BiH, jer se ovo pitanje mora riješavati na nivou oba entiteta", istakla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Ona napominje da za uslugu ili proizvod kupljen od fizičkog lica na društvenim mrežama potrošači nemaju mogućnost da traže zaštitu svojih potrošačkih prava putem inspekcije.

"U slučaju da dođe do oštećenja zdravlja ili materijalne štete, potrošači nemaju nijedan materijalni dokaz o kupovini", istakla je Makivićeva.

Carina

U UIO kažu da je naručilac proizvoda putem interneta, čija vrijednost prelazi 50 KM, dužan da plati carinu.

Za devet mjeseci ove godine u BIH je na tri carinske ispostave pri poštama u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru ocarinjena roba u vrijednosti od 3,7 miliona KM na koju su plaćene dažbine od oko 780.000 KM.

"Od plaćanja carine oslobođeni su državljani BiH i strani državljani za predmete koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine". navodi Ratko Kovačević, portparol UIO.

Pravo na reklamaciju

Po Zakonu o zaštiti potrošača u RS, ukoliko potrošač koji kupuje robu od registrovanog trgovca preko interneta, nakon kupovine proizvoda primeti nedostatak na proizvodu, ima prava na reklamaciju, na način i u rokovima kako je to propisano u slučaju reklamacije pri „klasičnoj“ trgovini, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh