Priznanja za 100 najuspješnijih kompanija u BiH

Napišite komentar

najuspjesnije kompanijeIzbor 100 najvećih kompanija u BiH ove godine Poslovne novine realizirale su u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH), a dodjela priznanja kompanijama koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održana je danas u VTKBiH u Sarajevu.

U kategoriji „velike kompanije„ najveći ukupni prihod u 2014. godini ostvarila je Optima GRUPA d.o.o. Banja Luka (1.072.365.925 KM), najveću neto dobit Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka (106.496.171 KM), dok je najveći izvoznik ArcelorMittal d.o.o. Zenica s ostvarenih 408.220.440 KM izvoza.

Među „srednjim kompanijama“ priznanja su dodijeljena za Prevent Components d.o.o. Goražde koji je na prvom mjestu po ukupnom prihodu od 8.686.910 KM, zatim za Budo - Export d.o.o Žepče koji zauzima prvo mjesto po neto dobiti od 3.367.134 KM, te za SIM Technik d.o.o. Kotor Varoš, koji je na prvom mjestu s ostvarenih 6.972.428 KM izvoza.

U kategoriji „male kompanije“ po ostvarenom ukupnom prihodu na prvom mjestu je Starline d.o.o. Sarajevo s ostvarenih 9.268.534 KM, najveću neto dobit ostvarila je Cordia d.o.o. Banja Luka od 1.467.065 KM, a među izvoznicima na prvom mjestu je S.A.I.L.A. Wood d.o.o. Žepče s ostvarenih 3.231.804 KM izvoza.„Srebreni pečat“ - specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2014. godni, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. privrede i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je Rudniku mrkog uglja Banovići d.d. Banovići.

Po ukupnom prihodu i ostvarenom izvozu u 2014.  na rang-listama Poslovnih novina ovaj rudnik je među prvih 50 kompanija, dok je prema neto dobiti na 73. poziciji. Dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama prethodila je panel diskusija o temi „100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj zajednici“.

Na svečanosti je prezentovan i pečat 100 najvećih u BiH, koji će ubuduće kompanije moći zvanično koristiti na svojim memorandumima, materijalima, web portalima, dokumentima i slično, kao referencu da su se našle rangirane među 100 najvećih u BiH.

- Nakon socijalnih nemira lani, potom poplava, pa općih izbora, neformiranja vladajućih struktura i godina ekonomske krize 100 najvećih kompanija u BiH ipak je ostvarilo veće ukupne prihode nego godinu prije i to oko 20,4 milijarde KM. Sveukupni izvoz je također veći u 2014. i iznosio oko 4,2 milijarde KM, a sveukupna neto dobit prešla je jednu milijardu KM - izjavila je Alena Ahmetspahić - Fočo, urednica Poslovnih novina. Dodala je da kao i proteklih godina, najveću neto dobit ostvaruju javna preduzeća.

Prva tri ukupno su ostvarila u 2014. godini 233 miliona KM, ipak, manje nego godinu prije kada su ostvarila 394,9 miliona neto dobiti. Slijede ih četiri kompanije u privatnom vlasništvu, koje ukupno ostvaruju 132,3 miliona neto dobiti. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić podsjetio je na aktivnosti ove privredne asocijacije u prethodom periodu koje su poduzete radi promocije i plasmana bh. proizvoda na inotržištu.

U  obraćanju novinarima menadžer za komunikacije u ArcelorMittalu Dijana Božić-Srdanović, komercijalni direktor Optima Grupe Novak Damjanović, portparolka Prevent grupacije u BiH Aida Salkić, direktor SIM Tehnika Ivica Marić, predstavnik kompanije S.A.I.L.A. Wooda Asim Šabić i direktor kompanije Starline d.o.o. Haris Guso istakli su da im ovo priznanje predstavlja podsticaj za daljnje uspješno poslovanje i realizaciju njihovih projekata.

 

Izvor i foto: DEPO Portal

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh