Privatnicima u SNSD-ovim opštinama najviše para za pripravnike Istaknuto

Napišite komentar

Podsticaj za zapošljavanje pripravnika u najvećem dijelu su dobili privatnici u opštinama u kojima je na vlasti SNSD, pokazala je analiza portala CAPITAL. Najviši iznos dobilo je osiguranje „Aura“ iz Banjaluke, zatim Alternativna televizija (ATV) Banjaluka i „Alumina“ Zvornik.

novac marke ilustracija

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje RS odobrio je na sjednici 10. jula novac za Program podrške zapošljavanju mladih sa visokom stručnom spremom (VSS) u statusu pripravnika u 2018. godini. Riječ je o sufinansiranju obavljanja pripravničkog staža za 767 lica sa VSS, a koji su na evidenciji nezaposlenih i bez radnog iskustva.

Sufinasiranje po jednom pripravniku iznosi 6.000 KM na godišnjem nivou, a temelji se na iznosu mjesečne neto plate od 500 KM. Ukupna izdvajanja za ove namjene su 4,6 miliona KM. Iz spiska poslodavaca kojima su odobrena sredstva vidljivo je da javni sektor čini skoro polovinu od ukupnog broja poslodavaca kojima je odobreno sufinasiranje.

Na osnovu toga stotine pripravnika biće primljeno u „Elektroprivredu RS“, više republičkih i lokalnih institucija i ustanova, te po gradskim i opštinskim upravama, od kojih je u skoro svim na vlasti SNSD, pisao je ranije CAPITAL.

Drugu polovinu poslodavaca čine oni iz privatnog sektora, a najveći iznos za zapošljavanje pripravnika dobiće osiguranje „Aura“ Banjaluka, i to 48.000 KM.

Po 36.000 KM dobiće Alternativna televizija Banjaluka i „Alumina“ Zvornik.

Nešto manje, odnosno po 24.000 KM za podsticaj zapošljavanju pripravnika namjenjeno je trebinjskim preduzećima „Segment“ i „Frikom“, bijeljinskom „Oikos institutu“, rogatičkom „Poweru“ i zvorničkoj „Vitinci“. Iznose manje od 20.000 KM dobiće najveći broj preduzeća, od kojih je većina sa sjedištem u gradovima i opštinama u kojima je SNSD na vlasti.

Iz Vlade Republike Srpske rečeno je da je za ovu komponentu Programa podrške zapošljavanju mladih sa VSS prihvaćen prijedlog Zavoda za za zapošljavanje da se broj pripravnika sa 767 poveća na 1.000.

Za to je potrebno dodatnih oko 1,4 miliona KM, koji će biti obezbijeđeni iz „neraspoređenih sredstva suficita Zavoda iz ranijih godina“. Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje juče je to i potvrdio.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić rekao je da je odlučeno o raspodjeli sredstava za zapošljavanje po projektu pripravnika, gdje je broj lica povećan sa 909 na 1.210, od čega je 210 djece poginulih boraca.

Dodao je da je u Srpskoj trenutno 107.000 lica nezaposleno, te da je programima Zavoda obuhvaćeno zapošljavanje oko pet odsto od ukupnog broja nezaposlenih.

Spisak javnih i privatnih preduzeća i ustanova u kojima je odobrano dodatno zapošljavanje pripravnika još nije objavljen.

Posljednja izmjena Petak, 03 Avgust 2018 15:35

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next