Prijedlog da najniža plata iznosi 440 KM Istaknuto

Napišite komentar

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske predložio je da najniža plate u Srpskoj iznosi 440 KM i da se primjenjuje na avgustovsku platu koja se isplaćuje u septembru, izjavio je predsjednik unije Udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić.

novac marke ilustracija

Škrebić je rekao da je prijedlog odluke o povećanju najniže plate morao biti donesen da bi se mogao primijeniti set mjera Vlade Srpske o povećanju neoporezivnog dijela plate do 500 KM, čime se stvaraju uslovi za povećanje plata zaposlenima.

– Prema računu kojim se izračunava najniža plata, ona bi u narednom periodu trebalo da iznosi 433 KM. Vlada je predložila da to bude 435 KM, a mi iz unije Udruženja poslodavaca predložili smo da najniža plata bude 440 KM da bi i oni koji imaju najniže plate mogli dobiti povećanje plate od 30 KM – izjavio je Škrebić novinarima nakon sjednice Savjeta.

Prema njegovim riječima, to će biti predloženo Vladi Srpske koja donosi konačnu odluku.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić navela je da se Ekonomsko-socijalni savjet saglasio da podrži Vladu Srpske u realizaciji mjera koje idu u pravcu povećanja plata svim radnicima u Srpskoj, kroz rasterećenje rada.

– Nije raspravljano o setu zakona koji treba da se mijenja da bi se ove mjere mogle sprovesti. Konsultacije socijalnih partnera o njima će biti nastavljene u cilju dolaska do najboljih rješenja i kako bi se uvažili stavovi socijalnih partnera, prije svega granskih sindikata na koje se ti zakoni odnose – dodala je Mišićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić istakao je da je riješeno najvažnije pitanje time što je Ekonomsko-socijalni savjet dao podršku mjerama Vlade koje vode povećanju plata zaposlenima.

– Vlada je išla sa pravičnim pristupom povećanju plata i takvu odluku pripremila, kao i zakonska rješenja da to ide u korist svih radnika jednako, odnosno da povećanje plata bude jedinstveno rješeno za sve zaposlene u Srpskoj i ne dođe do udaljavanja pojedinih kategorija radnika – istakao je Đokić.

On je rekao da će se Vlada na sjednici u petak, 29. juna, odrediti prema prijedlogu Ekonomsko-socijalnog savjeta o visini najniže plate.

 

Posljednja izmjena Srijeda, 27 Juni 2018 16:13

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next