Prijatelji stari, gdje ste?

Napišite komentar

noz u ledja"Pravi prijatelj ce dotrčati ako ga zovnete u 2 ujutru. Svi ostali su poznanici."

Bolno istinita životna misao jednog mudrog starca koji je već na zalasku svog ovozemaljskog bitisanja.

Žalost je i tuga biti poznanicima... nikad ne spoznati sta znači imati nekog ko će UVIJEK biti tu za vas i uz vas, a da to nije neko s kim ste krvno povezani ili u ljubavnoj vezi. Nekog ko sva ta "biti uz vas" neće zbrajati na parabok-blok, opominjati vas za "dugovanja", pa vam jednog dana sve to gurnuti pod nos na naplatu uz sve kamatu.

"Drvo se na drvo oslanja, a čovjek na čovjeka."

A kad se nemaš na koga godinama osloniti i kad svi samo glume, kad si prepušten sam sebi u bujici problema... eh! Onda spoznaš život u svoj njegovoj okrutnosti. A "ljude" oko vas u punom sjaju licemerjstva, dvoličnosti, namještenim osmijesima, tapkanju po leđima i tobož punoj solidarnosti i podršci koju zapravo, kad podvučeš crtu, u suštini, nikad istinski ne dobiješ.

Zavaravanje samog sebe. Ili drugih? Gluma??! Ooo, preteška vam je?! I njihova i vaša! Njihova kojom vas pokušavaju uvjeriti da su vam prijatelji. Vaša kojom ih uvjeravate da ste im povjerovali. Jer svaki trud da ih uvjerite da ste vi njima ono sto oni vama nisu je uzaludan. Svaki pokušaj da pravo prijateljstvo zaradis pravim prijateljstvom pada u vodu. Zašto? Ne znaš ni sam. Vremenom prestaneš i da se pitaš. Shvaćaš jednostavno da je to tako, da nema efekta. E onda zaglaviš na životnoj pozornici i igraš svaki dan svoju prokletu ulogu. Igraš a uveče kad skineš masku svjesnost boli. Istine su razarajuće, zar ne? Ujutru opet stavljaš tu istu masku jer ''show must go on'' (predstava mora da se nastavi).

Iako je teško, pretvarati se mora. Pogotovo danas kad su i "prijateljstva"/prijateljstva postala statusni simbol. Kao uostalom i sve drugo u životu. A bez statusa si ništa. Dajte da cijeli svijet vidi da ste okruženi ljudima. Dajte da svi vide koliko ste "povezani", koliko "obožavani", koliko "poštovani" i koliko "traženi".

... jer ako na momenat, samo jedan jedini momenat svijetu pokažete svoju usamljenost bićete prepušteni na milost i nemilost lešinarima.

Shvaćaš li da si sam/a? Sam/a medju 7 milijardi ljudi?!

...

"Srećnik je onaj ko ima BAREM jednog pravog prijatelja!" Samo malo ko ima i tog jednog. Eto! Toliko su rijetki! A vi koji samo sami sebe uvjeravate da ih imate više probudite se iz tog sna prije nego što umrete u istom... život je dok ste budni.

Evo i jedne proste matematičke formule:
ŽIVOT = "BANKA"

1. "Prijateljstvo" = životni kredit

Dok na vrijeme vraćaš "rate" PLUS "KAMATA" "prijatelj" je tu. Dakle kao i kod novca, "prijatelju" uvijek moraš vraćati vise, tako sistem funkcioniše. Ako zakasniš sa ratom "prijatelj" je tu da te podsjeti i opomene. Ako kasniš malo više tu je da ti zaplijeni nešto iz srca i duše. Ako ne platiš nikako ostaješ bez svega a možeš da završiš i u "zatvoru". Ako pak redovno "plaćaš", "prijatelj" je tu. Šta god to značilo. DOK PLAĆAŠ. Onog momenta kad izmiriš svoja dugovanja "prijatelj" po pravilu više nije tu.
I tu nije kraj ovoj matematičkoj jednakosti. Kao što je slučaj kod novčanog kredita, ako si prinuđen da imaš novog "prijatelja" time uzimaš i novi "kredit" i opet sve iznova.

2. Pravo istinsko prijateljstvo = "novac" koji vam je "banka" poklonila

Poznajete li banku koja ljudima pare dijeli džabe? Ja ne. Tako je i sa ljudima u životu. Životu ne možete ostati dužni niti postoje ljudi koji ne očekuju baš ništa zauzvrat. "Što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji."Suština vam je jasna.Ne postoji osoba koja može da vam olakša prelazak konopca između života i smrti, da taj put pređe umjesto vas, pa čak ni sa vama; niti neko da vam drži zaštitnu mrežu ispod vas u slučaju da padnete. Sami morate održavati ravnotežu i pritom još voditi računa da vas ne gurnu preko ivice.

Svako nosi sopstveni teret na svojim leđima.

Sam.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 29 Januar 2018 07:11
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next