"Prestanite da obmanjujete javnost, Eko-toplana ne može da grije grad"

Napišite komentar

strajk toplana blPrestanite s lažima da Eko-toplana može da greje grad bez pomoći mazuta. Stara toplana je radila i juče i danas, a mazut se i dalje nabavlja, poručili su danas radnici preduzeća "Toplana" a.d. u Banjaluci u svom štrajku upozorenja.

Kako navode radnike "Toplane" niko nije obaveštavao o otkazima, a za situaciju u koje je preduzeće došlo, dodaju, odgovoran je v.d. direktor Mićo Milovanović.

"Milovanović je ekonomski grobar koji sahranjuje preduzeća", kažu radnici.

Nekoliko radnika ovog preduzeća okupilo se danas da skrene pažnju da svoju neizvesnu sudbinu i javnosti kaže da su iz medija saznali za informacije o otkazima, jer im se niko od nadležnih nije obratio. Radnici su za sve okrivili Upravu preduzeća, te istakli da Eko-toplana od samog početka nije bila dobra ideja.

"Kada je nova toplana trebalo da se gradi nikada se nije angažovala struka, bilo je pojedinačnih komentara od profesora iz Banjaluke, koji su govorili da to nije isplativa investicija, ali ih niko nije slušao. Politika je odlučila svoje i danas se vide rezultati svega toga", rekao je član Izvršnog odbara sindikata Gostimir Radić.

Neki radnici su dobili ugovore da pređu iz starog u novo preduzeće, a neki će, kako kažu, biti proglašen tehnološkim viškom.

"Naši zahtevi se odnose na to da ne postoje osnove za proglašavanje tehnološkog viška radnika, kao i za otkaze, s obzirom da smo kroz medije saznali da se o tome govori. Nema razloga za otkaz jer proizvodna aktivnost preduzeća nije prestala. Stara toplana radi i danas i jutros", naglasio je poverenik za sindikalna pitanja Vukašin Tintor.

Za svu ovo haotičnu situaciju radnici okrivljuju upravu preduzeća na čelu sa Mićom Milovanovićem.

"Uprava je prema Zakonu o radu bila dužna da obaveštava sindikat i radnike o perspektivi preduzeća, Milovanović je to izbegao, te donosio druge odluke. Milovanović je ekonomski grobar koji sahranjuje preduzeća, to je čovek protiv koga je podnesena krivična prijava, čovek koga Uprava kriminalističke policije tereti za malverzacije u vrednosti od milion i po KM štete preduzeću. Mi postavljamo pitanja zašto takav čovek radi u javnom preduzeću i zašto pravosuđe ne vrši pritisak da se procesuiraju ljui koji su doveli preduzeće u ovakvo stanje", dodao je Tintor.

Radnici su dali rok gradonačelniku Igoru Radojčiću od osam dana da ih primi na razgovor, a od razgovoara sa njim zavise njihovi dalji koraci.

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh