Preminuo profesor Pavle Kaluđerčić Istaknuto

Napišite komentar

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu i nekadašnji dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Pavle Kaluđerčić preminuo je juče, 3. maja 2018. godine, u 83. godini života. Mjesto i vrijeme sahrane uglednog profesora i dobitnika nekoliko nagrada iz oblasti interne medicine biće naknadno objavljeni.

pavle kaludjercic1

Pavle Kaluđerčić je rođen u Sarajevu 1935. godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je ETF na Univerzitetu u Beogradu (1958), a doktorirao tehničke nauke na Sveučilištu u Zagrebu (1972).

Tokom karijere bio je aktivno prisutan u akademskim i profesionalnim krugovima. Radio je na domaćim i inostranim univerzitetima kao vanredni i redovni profesor, a obavljao je i dužnost dekana na Mašinskom fakultetu u Sarajevu u jednom mandatu, a radio je u industrijskim istraživačko-razvojnim centrima u zemlji (IRCA "Energoinvest" Sarajevo) i u inostranstvu Landis&Gir- Zug. Švajcarska).

Od 1973. redovni je profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajavu. Za vrijeme posljednjeg rata u Bosni- jedno vrijeme radi na Tehničkom fakultetu Univerziteta "Veljko Vlahović" u Podgorici. Akademsku karijeru završio je 2005. godine u Sarajevu, nakon povratka iz izbjeglištva, kao profesor Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Svoje radove, njih stotinjak naučnih je objavio većim dijelom u inostranstvu, a imao je nekoliko u svijetu priznatih patenata koje je izlagao na konferencijama, te desetak objavljenih univerzitetskih udžbenika i skripata.

Nekoliko puta je pozvan da održi i plenarna predavanja. Njegov doprinos obrazovanju i nauci evidentan je u velikom broju objavljenih radova kao i diplomaca koji su postali poznati na univerzitetima u zemlji i inostranstvu i kompanijama na profesionalnom radu. Profesor Kaluđerčić je aktivno sarađivao sa partnerima u industriji.

Vodio je ili učestvovao u realizaciji nekoliko projekata. Predavao je u Sarajevu, Njemačkoj, Podgorici, Zagrebu i Švajcarskoj. Autor je 56 naučnih radova objavljenih u časopisima, 11 udžbenika, 3 patenta i desetak eseja. 

U posljednje vrijeme svog života pisao je, djelimično i objavljivao, memoarsku literaturu o porodičnim korijenima, značajnim ljudima koje je poznavao, i događajima kojima je svjedočio.

Posljednja izmjena Petak, 04 Maj 2018 15:15

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next