Premijerno promovisana knjiga "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" Zorane Guje

Napišite komentar

zorana guja promocija1Promocija knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" autora Zorane Guje premijerno je promovisana večeras u Kulturnom centru Pale, a na promociji su pored Zorane govorili urednik izdanja Željko Grujić i etnolog Branko Pjević.

Master etnomuzikolog i autor knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" Zorana Guja rekla je novinarima da je ova knjiga zapravo rezultat njenog magistarskog rada i samom promocijom je željela da predstavi tradiciju paljanskog i romanijskog kraja, odnosno tradiciju mjesta iz kojeg potiče.

"Smatram da je to veliki korak i zadatak etnomuzikologa, tj. da zabilježimo ono što se sada nalazi na terenu i sačuvamo od zaborava našu tradiciju, i da spoznamo svoj identitet", rekla je Guja.

Ona je dodala da kod nas ima veoma malo etnomuzikologa i da su, srećom, svi nekako povezani i imaju komunikaciju, te nastoje da je održe.

Posebno ističe da je bilo teško uraditi ovakav rad, ali u jednu ruku i zanimljivo.

"Tu imate terenski i arhivski rad, nikad ne možete znati šta vas može dočekati i kakve informacije možete naći", istakle je Guja i dodala da je veliku sreću imala to što se njen otac Slaviša već godinama bavi prikupljačkim radom, te joj je to bila olakšavajuća okolnost.

Urednik ovog izdanja i Narodne biblioteke Pale Željko Grujić naglasio je da je ovo peto izdanje paljanske bibiloteke, te njemu najdraža knjiga koju je uređivao.

Grujić kaže da je knjiga "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" urađena stručno i metodologijom pisanja naučnog rada, te je posebnom čini što govori o temi koja nije obrađivana na ovim prostorima već 30 godina.

"Smatram ovu knjigu velikim doprinosom etnomuzikološkog izučavanja romanijskog kraja, a naročito podvlačim njenu važnost zato što je donijela notografije izvornih narodnih pjesama, koje smo zaboravili", navodi Grujić.

On kaže da na osnovu njenih zapisa mi te pjesme možemo rekonstruisati i da budu zaboravljene, možemo ih ponovo oživjeti.

Zorana Guja rođena je 1992. godine na Sokocu, osnovnu školu je završila je na Palama, a Srednju muzičku školu u Istočnom Sarajevu. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu - Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju diplomirala je 2015. godine. Godinu dana kasnije završila je master.

U okviru bavljenja tradicionalnom muzikom, pored terenskog rada i aplikativne etnomuzikologije, autor je radova koje prezentuje kako na Muzičkoj akademiji tako i na naučnim i stručnim skupovima, konferencijama, simpozijumima i časopisima.

Aktivna je članica ansambla "Etnoakademik" Muzičke akademije u Sarajevu, SPD "Sloga", a u KUD "Baščaršija" u Sarajevu obavlja funkciju umjetničkog direktora ansambla "Dunje" i stručnog rukovodioca za narodno pjevanje folklornih ansambala.

 

Posljednja izmjena Petak, 07 Juli 2017 10:34

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next