Predviđeno smanjenje broja vojnika OS BiH

Napišite komentar

OSBIHSmanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđeni su Pregledom odbrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina.

Pregled odbrane, zajedno sa Planom modernizacije Oružanih snaga BiH, na osnovu zaključaka i smjernica Predsjedništa BiH sačinilo je Ministarstvo odbrane BiH, a informacija ovog ministarstva o tom dokumentu na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iduće sedmice.

Dvije od osam tačaka informacije govore o redefinisanju popune Oružanih snaga BiH, te broja perspektivnih lokacija.

Planom odbrane predviđeno je smanjenje broja profesionalnih vojnih lica u Oružanim snagama sa postojećih 10.000 na 9.200, a rezervnog sastava sa 5.000 na 4.600, dok je broj civila ostao nepromijenjen i iznosi 1.000.

Ovim dokumentom broj perspektivnih lokacija sa postojeće 63 smanjuje se na 57 od čega su šest skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Prilikom redefinisanja broja perspektivnih lokacija, istaknuto je u informaciji, vodilo se računa o entitetskom i regionalnom balansu.

U strukturi pješadijskih brigada, u okviru svih prvih pješadijskih bataljona, definisane su prve motorizovane čete, koje po svojoj strukturi i opremi u potpunosti ispunjavaju implementaciju NATO koncepta operativnih sposobnosti i ocjenjivanja.

Pregledom odbrane, koji je Predsjedništvo usvojilo na sjednici 24. novembra prošle godine, u segmentu poboljšanja i unapređenja inžinjerijske podrške pri pješadijskim brigadama ugrađene su inžinjerijske čete koje će biti popunjavane jednim aktivnim inžinjerskim vodom, dok će se ostali dio nalaziti u rezervi.

U segmentu poboljšanja i unapređenja sistema logističke podrške gdje je to neophodno ugrađene su logističke jedinice, radi poboljšanja direktne logističke podrške.

U Brigadi vazdušnih snaga pored postojećih jedinica ugrađena je dodatna letačka četa radi boljeg pokrivanja cijele teritorije BiH.

U skladu sa Zakonom o odbrani BiH zadržani su postojeći lanac komandovanja i kontrole te sve jedinice ranga brigade, pri čemu su iz sastava Brigade taktičke podrške tri bataljona – vojne policije, vojno-obavještajni i bataljon policije stavljeni direktno na vezu Operativnoj komandi Oružanih snaga BiH.

Sve ostale jedinice iz sastava Brigade taktičke podrške i dalje ostaju u njenom sastavu.

Uz Plan odbrane Ministarstvo odbrane sačinilo je i Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.

Putem ovog plana, navodi se u informaciji, Ministarstvo odbrane BiH težilo je da stvori bolje pretpostavke i unaprijedi kapacitete i sposobnosti komandi i jedinica za izvršavanje svih zadataka koji su utvrđeni članovima 4. i 6. Zakona o odbrani BiH, a kojima se definišu zadaci Oružanih snaga BiH, odnosno ciljevi BiH kada je riječ o Oružanim snagama.

Planom modernizacije predviđena je, između ostalog, i nabavka helikoptera, borbenih oklopnih vozila, točkaša za pješadiju, kvalitetnih protivoklopnih sistema, protivvazdušnih sistema i oruđa, opreme za pomoć civilnim strukturama kao i za jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Na istoj sjednici kad je usvojen Plan odbrane Predsjedništvo je usvojilo i Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.

Tokom izrade Pregleda odbrane i Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH rukovodili su se zaključcima i smjernicama dobijenim od Predsjedništva BiH.

Po usvajanju Pregleda odbrane i Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastaviće rad na izradi plana za implementaciju Pregleda odbrane i nove strukture Oružanih snaga BiH, kao i na izradi akcionog plana implementacije Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, navodi se na kraju informacije.

Predstavnički dom ovu bi informaciju, koju je sredinom januara usvojila nadležna parlamentarna komisija za odbranu i bezbjednost, trebalo da razmatra na sjednici u četvrtak, 16. februara.

 

 


Izvor: RTRS
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh