Predstavljanje analize centralnih dnevnika javnih servisa emitovanih u predizbornoj kampanji 2016. godine

Napišite komentar

U okviru projekta Monitoring medija u izbornom procesu koji za Koaliciju za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", u okviru BASE projekta provodi Konzorcijum Udruženje BH novinari u četvrtak, 29. marta 2018. godine, u sali za novinare Parlamentarne skupštine BiH održaće se konferencija pod nazivom "Predstavljanje analize centralnih dnevnika tri Javna servisa emitiranih u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2016. godine".

savjet ministara sa alte sars

Dopunski monitoring medija u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini organizovan je s namjerom da se, praćenjem načina na koji mediji izvještavaju o kandidatima u tri javna servisa utvrdi da li i koliko oni doprinose da građani naprave informisan izbor, odnosno da li i koliko javni servisi obezbjeđuju građanima informacije koje bi im omogućile da svoj izbor političkih kandidata zasnuju na argumentima i ciljevima koji su im putem medija predstavljeni.

Predmet ovog istraživanja su medijski prilozi u centralnim informativnim emisijama tri javna radio-televizijska servisa u Bosni i Hercegovini: BHT, FTV i RTRS. U užem smislu, predmet istraživanja su izjave političkih subjekata na javnim servisima BiH, s ciljem da se utvrdi koliko su pažnje mediji posvetili informisanju za lokalne izbore.

U toku monitorisanog perioda, u izvještavanju tri javna servisa u BIH, upadljivo najviše prostora je RTRS posvetio izvještavanju o Miloradu Dodiku – 32min i 46s. Kada su u pitanju lideri druge dvije velike političke partije u BiH, o Bakiru Izetbegoviću RTRS uopšte nije izvještavao, dok je Dragan Čović bio zastupljen u 31 sekundi sadržaja.

Na FTV je, u istom periodu, zabilježeno pojavljivanje Milorada Dodika u 7min i 15s, zatim Bakira Izetbegovića u sadržajima trajanja 5min i 12s, dok je Dragan Čović bio prisutan u 1min 58s programa.

U programu BHT-a zabilježena je najveća ujednačenost u zastupljenosti tri navedena političara: Bakir Izetbegović se pojavljivao u 1min 55 s; Dragan Čović u 1min 40s; a Milorad Dodik u 1min 52s, zaključak je Udruženja Bh.novinari.

Najvažniji podatak koji govori o profesionalnom odnosu javnih servisa je stav koji medij zauzima prilikom izvještavanja o kandidatima ili političarima. Ukupno 81 put je javni servis zauzeo pozitivan ugao gledanja na kandidata, što je svakako dokaz političkih pritisaka na medije.

Isto se može reći i na 38 negativnih izvještavanja, što je takođe problem. Najmanje puta, ukupno 35, je medij zauzeo svoju pravu poziciju, a to je da bude fer, izbalansiran i objektivan u svom radu – publika je ta koja treba da donese stav o određenom kandidatu, a javni mediji trebaju igrati ulogu neutralne arene mišljenja, pogotovo tokom predizborne kampanje.

Monitoring je pokazao da su javni servisi prvenstveno davali prostor funkcionerima stranaka i trenutnim institucijama vlasti, te da su oni prvenstveno istupali kao funkcioneri svojih stranaka, a ne kao politički kandidati na izborima.

Dokaz za to je podatak da su sva tri javna servisa 23 puta dali prostor kandidatima stranaka, a ukupno 131 put predsjednicima stranaka ili drugim javnim funkcionerima u BiH.

U odnosu na ukupno posvećeno vrijeme u programu, nijedan od tri javna servisa nije izbalansirano izvještavao o kandidatima na lokalnim izborima u odnosu na njihovo izvještavanje o predsjednicima tri najuticajnije partije u BiH.

Zaključak je da postoji značajna razlika u profesionalizmu BHT-a, kao javnog servisa BiH u odnosu na entitetske javne servise. Navedeno dokazuje to da je u programu BHT-a zabilježena najveća ujednačenost u zastupljenosti tri političara Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Draga Čovića.

Početak konferencije za novinare zakazan je za 11:00 časova.

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com/bh.novinari
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next