Predškolska ustanova ''Cvrčak'' među najljepšim u Srpskoj

Napišite komentar

cvrcak djeca sars1Predškolska ustanova-klub za djecu ''Cvrčak'' sa Pala postoji već osmu godinu. Osnovan je 1. novembra 2009. godine i rad je počeo sa ukupno 15 polaznika i četvoro zaposlenih.

Na ideju da otvori privatnu predškolsku ustanovu, direktorica Ivana Savić u razgovoru za portal Sarajevo-RS,  otkriva da je došla usljed niza okolnosti.

''Po struci sam tada bila profesor svjetske književnosti i nisam mogla da nađem adekvatno zaposlenje. Dolazim na ideju da promijenim zanimanje, da se doškolujem i sreću okušam u ovom poslu. Kasnije se ispostavilo da je to bio dobar potez u svakom smislu'', počinje priču Ivana za naš portal.

Ona kaže da je PU ''Crvrčak'' danas, skoro osam godina kasnije, postao ozbiljna predškolska ustanova na području opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, koja trenutno broji 90. djece, što je pun kapacitet. Povećanjem broja djece rastao je i broj zaposlenih, pa ih sada ima deset.

''Ponosni smo na ono što smo postali, imamo odične uslove za rad i boravak, što se može primjetiti na fotografijama. Iz Republičkog pedagoškog zavoda dobili smo pohvale da spadamo među najljepše privatne predškolske ustanove u Republici Srpskoj'', ističe Savićeva.

Prema njenim riječima, jedini nedostatak ove dječije ustanove jeste dio dvorišta, a na tom projektu se radi da on bude opremljen po najvišim standardima do septembra tekuće godine.

''Kraj projekta opremanja dvorišta očekuje se do početka sljedeće školske godine. Djeca provode veoma kvalitetno vrijeme u vrtiću i imaju precizno osmišljen raspored aktivnosti. Od 9 časova je doručak, od 10 do 11 umjerene aktivnosti, sat vremena provode napolju. U 12 časova slijedi ručak, zatim odmor do 14:30 nakon ručka, a od 14:30 do 15 časova je užina. U periodu od 15 do 17 časova imaju slobodne aktivnosti, a potom slijedi odlazak kući'', kaže Savićeva.

Ona navodi da su u program uvrštene i specijalizovane aktivnosti poput raznih sekcija.

''Djeca dva puta sedmično imaju časove engleskog jezika, baleta i folklora, dok jednom sedmično imaju časove njemačkog jezika. Od ove školske godine postajemo prvi licencirani NTC vrtić u regiji, a i šire. U septembru 2016. godine, zajedno sa Jezičkim centrom ''IN'' smo osnovali NTC centar Istočno Sarajevo'', kaže Savićeva i navodi da su njihova zaduženja da organizuju NTC radionice za predškolce i obuku budućih licenciranih NTC vrtića i njihovog kadra.

''Svi zaposleni u ''Cvrčku'' su predavači. Segmente NTC učenje primjenjujemo u svakodnevnom radu, a vikend smo odredili da radimo NTC radionice u kojima se potpuno primjenjuje NTC program osmišljen od strane Ranka Rajovića i Uroša Petrovića. Program se sastoji u tri dijela, mi se bavimo onim prvim, jer radimo sa djecom do sedam godina'', ističe Savićeva.

Ivana kaže da inteligencija djeteta ne zavisi samo od genetskog potencijala već i od broja neuronskih veza koje se intezivno razvijaju do djetetove sedme godine života. Upravo NTC program u prvoj fazi kod djece razvija što veći broj veza kroz igru.cvrcak djeca sars2

Kada se radi o poslovanju PU - Klub za djecu ''Cvrčak'', direktorica Savić kaže da je zadovoljna urađenim u prethodnoj 2016. godini. Ona ističe da je realizovano mnogo različitih aktivnosti, planiranih kao godišnji program za tu godinu, ali ističe i da su kod roditelja naišli na pozitivne komentare kada se radi o radu ''Cvrčka''.

''Najbolji pokazatelj za našu uspješnu, prethodnu, godinu jeste lista čekanja djece za upis u ''Cvrčak''. Zbog toga smo u prošloj godini odradili proširenje naših kapaciteta, međutim liste čekanja i dalje postoje'', kaže Savićeva.

Mališani iz ''Cvrčka'' u proteklom periodu su realizovali priredbu povodom dana Ustanove u Kulturnom centru Pale, niz manifestacija povodom ''Nedjelje djeteta'', Nikoljdanske svečanosti - posjeta Deda Mrazova na motorima, predstava i podjela novogodišnjih paketića na Ekonomskom fakultetu, škola skijanja, osmomartovska priredba, a ovih dana rade na završnoj priredbi ''Na put oko svijeta'', koja će biti realizovana u junu.

Takođe, mališani su uključeni i u školu plivanja na Olimpijskom bazenu ''Otoka'' u Sarajevu.

''Na organizaciju bilo kog događaja zaposleni i ja izdvajamo mnogo vremena. Trudimo se da u organizaciji ništa ne prepustimo slučaju, već da sve bude isplanirano do najsitnijih detalja. Najviše vremena nam oduzima organizacija priredbi koje se održavaju u Kulturnom centru. Za realizaciju i pripremu takvih događaja potrebno nam je od 40 do 50 dana'', ističe Savićeva.

Kada se radi o saradnji sa obrazovnim institucijama, zaposleni u ''Cvrčku'' izdvajaju odličnu saradnju sa Jezičkim centrom ''IN'', Osnovnom školom ''Srbija'', Osnovnom muzičkom školom Pale i Plesnom asocijacijom. Takođe, njeguju dobre odnose i sa drugim privatnim predškolskim ustanovama u gradu i regiji.

''U Istočnom Sarajevu sarađujemo sa pet privatnih predškolskih ustanova sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu. Učestvovali smo na raznim manifestacijama koje su organizovali naši prijatelji iz Osnovne muzičke škole Pale, Osnovne škole ''Srbija'', Jezičkog centra ''IN'' i mnogi drugi. U ponedjeljak, 15. maja učestvovaćemo u manifestaciji ''Dan porodice'' koju organizuje Klub ideja'', kaže Savićeva.

Ona ističe da će tokom manifestacije, mališani iz ''Cvrčka'' biti dio defilea i programa koji će biti organizovan na Studentskom trgu Pale.

''Mišljenja sam da je zdrava porodica osnova za razvoj zdravog djeteta i najvažnija karika u životu svakog od njih. Smatram da ova manifestacija treba da zaživi i u budućnosti, a zaposleni u ''Cvrčku'' i svih naših 90 mališana čine jednu veliku porodicu'', kaže Ivana na kraju razgovora prilikom naše posjete mališanima u ''Cvrčku'', koje smo prekinuli tokom pauze za ručak, ali nisu se ljutili pošto vole fotografisanje.

Posljednja izmjena Srijeda, 10 Maj 2017 23:35

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh