Povelje Cvijanovićevoj i Nešiću, opozicija nezadovoljna odlukom Istaknuto

Napišite komentar

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo danas je na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine Spasovdana, u dogovoru sa odbornicima SO, odlučila da premijeru Republike Srpske Željki Cvijanović i vršiocu dužnosti direktora ''Puteva RS'' Nenadu Nešiću uruči povelje.

santic svecana

Takođe, Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, književniku Dušanu Zurovcu, džudo treneru Ljubiši Majdovu, Školi za osnovno muzičko obrazovanje, Vatrogasnoj brigadi i Udruženju penzionera, opština Istočno Novo Sarajevo uručiće Plaketu opštine.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da mu je drago što je procedura biranja najzaslužnijih pojedinica i organizacija podržana od strane vladajuće koalicije.

Ćosić je istakao važan doprinos Vlade Republike Srpske, zajedno sa svojim preduzećima, te dodao da je odluka odbornika pozicije da Povelje budu dodjeljenje premijeru Srpske i v.d. direktoru ''Puteva RS'' u potpunosti opravdana.

"Ono što je potrebno reći da postoje i drugi pojedinci i organizacije koje nisu predloženi u redovnoj proceduri, a zaslužuju da dobiju priznanja opštine i na neki način, mi se trudimo iz godine u godinu da sve te ljude ispoštujemo i da njihov doprinos koji su dali na ovja način nagradimo", rekao je Ćosić novinarima.

On je istakao da je Skupština opštine redovno poslala dopise svima i da je Klub SNSD predložio premijera Cvijanovićevu, dok je Klub DNS predložio v.d. direktora ''Puteva'' Nenada Nešića, te dodao da su predstavnici opozicije danas sa novim prijedlozima samo kontrirali prijedlozima pozicije.

Ćosić je prijedloge opozicije okarakterisao kao političku nemoć i rekao da oni nemaju šta da ponude u Istočnom Novom Sarajevu.

"Definitivno smo sve bliže odluci da sa ljudima koji predstavljaju opoziciju i mislim da nema smisla nikakva komunikacija sa njima", istakao je Ćosić.

Predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Glavaš rekao je da će se pomenuta priznanja dodijeliti na Svečanoj akademiji u srijedu, 16. maja, te istakao da su dodijeljene ukupno dvije povelje, šest plaketa i četiri zahvalnice.

Glavaš je izrazio uvjerenje da su pomenuti dobitnici Povelja, premijer Cvijanović i v.d. direktora Nešić najzaslužniji kada je u pitanju razvoj opštine u 2017. godini i da njima trebaju biti uručena adekvatna priznanja.

"Smatram da je umjeren broj priznanja i zahvalnica dovoljan pokazatelj da nije jednostavno dobiti priznanje ili zahvalnicu opštine Istočno Novo Sarajevo i mislim da to upravo daje na vrijednosti ovim priznanjima", kaže Glavaš.

Klub odbornika SDS u SO Istočno Novo Sarajevo imao je primjedbu upravo na odluku da se Povelja uruči premijerki i vršiocu dužnosti direktora ''Puteva''.

Šef kluba odbornika SDS Milan Kovačević rekao je da je ovaj način dodjele primjer jeftinog sticanja političkih poena u predizbornoj kampanji, jer će se ova imena naći kao kandidati na važnim političkim funkcijama u BiH.

"Jako je ružno da se na taj način koristi Skupština opštine i slava opštine, da bi nekome dodjelili jeftine političke poene. Mi smo predložili da Vlada Srbije dobije povelju zbog donacije koju je dodijelila opštini, jer će se time realizovati razni infrastrukturni projekti", rekao je Kovačević.

On je dodao da nisu naišli na razumijevanje i podršku pozicije na čelu sa SNSD-om i DNS-om.

"Predložili smo da Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica - Odsjek Istočno Sarajevo, na čelu sa gospodinom Dragišom Tuševljakom, dobije Povelju, iz razloga što su oni sa sjedištem na našoj opštini u proteklih 20 godina podijelili 55 stanova porodicama poginulih boraca i napravili više od 200 stanova", istakao je Kovačević.

Kovačević je dodao da ni tu nisu naišli na podršku vladajućih i istakao da vladajući kroiste sve da pokažu političku moć, te da nemaju nikakvog razumijevanja.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić rekao je novinarima da je nelogično da najvećim priznanjem opštine nije nagrađen premijer Srbije zbog novca koji je ova država uložila u Istočno Novo Sarajevo.

"Ako se godinama pozivate na to da su Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije posljednjih par godina imali izuzetna ulaganja, koji je onda razlog da danas ne izaberete obje te vlade i njihove predstavnike za najveća priznanja opštine", kaže Šantić.

Šantić ističe da je godinama unazad ova nagrada degradirana, jer se, prema njegovim riječima, završava po principu skupštinske većine.

"Tu se na silu ubacuje neko iz ostalih pozicionih partija, konkretno DNS, jer je riječ o Nenadu Nešiću", navodi Šantić.

On ističe da kao odbornici imaju pravo na amandmane, te da su to danas i uradili.

"Vidjeli ste reakciju načelnika opštine i skupštinske većine, oni prosto nisu htjeli glasati, a niko od njih nema opravdan razlog zašto danas nisu dodjeljene nagrade za obje vlade i njihovim predstavnicima", napominje Šantić.

Šantić je napomenuo da su odbornici vladajuće koalicije zakazali pauzu, te na taj način pokušali da spriječe da taj prijedlog dođe, ali da, prema njegovim riječima, nisu uspjeli i onda su izabrali opciju da ne glasaju.

"Oni su svjesni da to ne mogu i ne žele da izguraju sa odbornicima opozicije, i onda se izlazi u susret ostalim strankama koje čine većinu, a koje funkcionišu na principu ucjene, što je ovaj načelnik opštine navikao odavno da radi", rekao je Šantić novinarima.

Posljednja izmjena Petak, 11 Maj 2018 16:14

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Prev Next