Porodične firme jedini mogući generator zapošljavanja Istaknuto

Napišite komentar
Porodična preduzeća, koja čine više od 97 odsto privatnih preduzeća u Republici Srpskoj, predstavljaju jedini mogući generator novog zapošljavanja, zbog čega država treba da promoviše preduzetništvo kao pozitivnu aktivnost, rečeno je na poslovnom forumu u Banjaluci.
 
Poslovni forum "Porodične firme - stub razvoja ekonomije Republike Srpske" okupio je oko 150 članova. 
 
Autor projekta "Porodične firme - stub razvoja Republike Srpske" Dragan Močević rekao je da, prema svjetskim pokazateljima, više od 70 odsto ovakvih privrednih društava ne preživi transfer u drugu generaciju, zbog čega su i pred njihovim vlasnicima u Srpskoj veliki izazovi, među kojima su transfer generacija i angažovanje vanjskih menadžera. 
 
"Naša preduzeća još su većinom društva sa ograničenom odgovornošću, a prema definiciji EU svaka kompanija u kojoj 25 odsto vlasništva pripada jednoj porodici spada u kategoriju porodičnih. Prema tom kriterijumu, više od 97 odsto privatnih preduzeća u Republici Srpskoj spadaju u ovu kategoriju", rekao je Močević. 
 
Prema njegovim riječima, iako transfer generacija predstavlja izazov za vlasnike, većina njih kao problem navodi visoke fiskalne i parafiskalne namete, te razne administrativne teškoće. 
 
"Zadatak države nije da pomaže porodične firme, nego da samo stvori povoljan poslovni ambijent. Država treba da zna nešto o ovome, a naši rukvodioci da se edukuju o ovoj temi", rekao je Močević.
 
Predsjednik "Komtrejd" grupacije Veselin Jevrosimović izrazio je očekivanje da će institucije vlasti nakon ovog foruma imati više sluha ne samo za napređenje porodičnog biznisa, već i za unapređenje informacionih tehnologija bez kojih nema ekonomskog razvoja. 
 
On je dodao da prostor bivše Jugoslavije dosta zaostaje za evropskim i svjetskim informatičkim tržištem. 
 
Prema njegovim riječima, "Komtrejd" grupacija zapošljava programere sa teritorije cijele bivše Jugoslavije, a za ovom profesijom trenutno je mnogo veća svjetska potreba nego što ih zaista ima. 
 
Vlasnik "Kolor pres" grupe Robert Čoban kaže da se jedino neprekidnim mijenjanjem proizvoda i strategije može opstati na tržištu. 
 
"Imamo oko 300 zaposlenih u regionu, 70 magazina, 10 portala i oko 50 konferencija godišnje, a ne izdajemo dnevne novine i ne bavimo se televizijom, što je možda i jedan od razloga prolaska kroz krizu, za razliku od mnogih koji su se bavili medijima, a pred krizu ušli u poslove sa nekretninama i turizmom", rekao je Čoban. 
 
Marko Knežević iz kompanije "Knežević entering" kao osnovni problem svakog porodičnog preduzeća navodi loš poslovni ambijent i težak pristup sredstvima likvidnosti. 
 
"Svi novi zakoni za pomoć privredi dobrodošli su pod uslovom da nisu deklarativni nego da rade na rasterećenju privrede", rekao je Knežević. 
 
Forum "Porodične firme - stub razvoja ekonomije Republike Srpske" organizuje Centar za edukaciju "Pro eduka".
 
Izvor i foto: Srna
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh