Porodice poginulih i zarobljenih vojnika traže oslobađanje od troškova legalizacije Istaknuto

Napišite komentar

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila traži od opština i gradova u RS da jednoglasno oslobode ove kategorije plaćanja troškova legalizacije.

kuce 1

Inicijativu su već podnijeli Savezu opština i gradova RS čije predsjedništvo bi trebalo da je razmotri na prvoj narednoj sjednici, najvjerovatnije krajem avgusta.

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović kaže da očekuju da sve lokalne zajednice u svojim pravilnicima o subvencijama za legalizaciju, koje treba da donesu nakon što je nedavno usvojen Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u RS, potpuno oslobode porodice poginulih boraca, te ratne vojne invalide obaveze plaćanja tih naknada.

– Prethodni zakon je to isto predviđao, tako da se nadamo da će sve opštine i gradovi u svoje pravilnike sada unijeti iste odredbe koje su prethodno bile u zakonu. Ne vjerujem da će neko drugačije uraditi. Osim toga, tražili smo i novost u odnosu na taj dosadašnji zakon, u smislu da se ove kategorije stanovništva oslobode i plaćanja takse za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, jer su te takse dosta velike, zavisno od zone. Nadamo se da će i to prihvatiti, bar za onaj dio zemljišta na kojem je objekat. Jer, i to se plaća puno, oko 1.000 do 2.000 maraka – kaže Mitrović.

Procjenjuje se, kaže, da bi se takve subvencije odnosile na nekoliko hiljada ljudi u RS, mada nema tačnih podataka o tome koliko ovih porodica još treba da legalizuje kuće. Smatra i da to ne bi mnogo oštetilo lokalne budžete.

Po novom zakonu o legalizaciji, podsjećamo, više nema prilike da svi legalizuju objekte po niskim cijenama, a određene popuste, odnosno subvencije mogu imati samo kategorije poput boraca, porodica poginulih boraca, siromašni i slično, koji legalizuju objekte manje od 400 kvadrata bruto površine. Odluke o tim subvencijama treba da donosu opštine i gradovi pojedinačno.

Podržati inicijativu

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić kaže da su ovi zahtjevi realni, te da je moguće ove kategorije osloboditi troškova legalizacije.

– Mislim da će sve opštine to podržati, jer oduvijek postoji senzibilitet za te porodice i njihove probleme. Na taj način ih možemo i stimulisati da završe legalizaciju – kaže Ćosić.

Posljednja izmjena Nedjelja, 15 Juli 2018 00:16

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next