Poreska uprava zapošljava bez konkursa i krši Zakon o javnim nabavkama

Napišite komentar

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je zapošljavala pripravnike bez konkursa, načelnicima odjeljenja je davala veće koeficijente za obračun plata od zakonom propisanih, ali i netransparentno kupila poslovni prostor u Prijedoru, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

poreska uprava

CAPITAL je nedavno objavio da je Poreska uprava RS za dva miliona KM kupila poslovni prostor u Prijedoru od brata ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić, a upravo su zbog ovog poslovnog prostora revizori preporučili Poreskoj upravi RS da osigura transparentnost pri kupovini ili zakupu postojećih zgrada u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Кupovina namještenog i opremljenog poslovnog prostora nije realizovana u skladu sa članom 10. Zakona o javnim nabavkama, jer nije u dovoljnoj mjeri obezbijeđena transparentnost procedure pri kupovini, kako to zahtijevaju opšti principi definisani zakonom“, navedeno je u revizorskom izvještaju Poreske uprave RS za prošlu godinu.

Revizori su naveli i da je Poreska uprava u 2018, kao i ranijih godina, zapošljavala državne službenike na određeno vrijeme na duže od šest mjeseci te da je zapošljavala pripravnike bez konkursa.

Naveli su i da su načelnicima odjeljenja u statusu namještenika utvrđeni veći koeficijenti za obračun plata od zakonom propisanih, dok su pripravnicima utvrđene niže neto plate od zakonom propisanih.

Revizori su utvrdili i da ministar finansija pojedinim obveznicima nije ukinuo rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza po prijemu obavještenja od Poreske uprave da se ne pridržavaju uslova iz rješenja.

„To se najvećim dijelom odnosi na javne zdravstvene ustanove, čije su obaveze mirovale do 30. juna 2017. godine uz obavezu redovnog plaćanja tekućih obaveza za poreze i doprinose. U toku 2018. godine se nije odlučivalo o zahtjevima javnih zdravstvenih ustanova“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Firmama u stečaju u prošloj godini otpisano 63 miliona KM duga

Naveli su i da je ministar finansija, na osnovu zaključaka Vlade RS, donio devet rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga u ukupnom iznosu od 21,9 miliona KM bez obezbjeđenja poreskog duga kako je propisano zakonom.

„Pojedini poreski dužnici, za koja je rješenja donio ministar finansija, nisu obezbijedili dug ili su dostavili sredstva obezbjeđenja koja nisu propisana zakonom i ostvarili su pravo na odgađanje duga više puta jer im nisu ukinuta prethodna rješenja po kojima nisu izmirivali obaveze“, dodaje se u izvještaju.

Poreska uprava je i u prošloj godini otpisala milione KM potraživanja od firmi u stečaju. Prema izvještaju o otpisu potraživanja PURS je lani otpisala 63,1 milion potraživanja.

Po osnovu otpisa stečajnih potraživanja doneseno je 496 rješenja o nenaplativosti u iznosu od 60,5 miliona KM i 3.826 rješenja o nenaplativosti po osnovu zastare potraživanja u iznosu od 2,6 miliona КM.

U izvještaju je pojašnjeno da rješenja o nenaplativosti po osnovu otpisa stečajnih potraživanja Poreska uprava donosi nakon što stečajni sudija zaključi postupak i donese rješenje koje postane pravosnažno.

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh